Vezetői felelősségbiztosítás

Kedves Partnereink!

Egy konkrét ügy kapcsán szeretnénk felhívni az Ön figyelmét az ügyvezetői feladatok és a hozzájuk tartozó felelősségi kérdések ismeretének fontosságára.

A Szegedi Ítélőtábla jogerős határozatában több mint 16 millió forintos kártérítés megfizetésére kötelezte a felszámolás alá került ingatlanforgalmazó vállalkozás korábbi ügyvezetőjét.

"Amennyiben a gazdasági társaság vezető tisztségviselője a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet bekövetkeztétől kezdve ügyvezetési feladatait nem a hitelezők érdekeinek elsődlegessége alapján látja el, személyes felelőssége megállapítható.
A vezető tisztségviselő helytállási kötelezettsége azonban nem a ki nem elégített hitelezői követelések teljes összegére áll fenn, hanem csak olyan mértékben, amilyen mértékben a társasági vagyon a vezető tisztségviselő felróható eljárása folytán csökkent."

(Szegedi Ítélőtábla Pf. I. 20.498/2010 elmarasztaló jogerős határozatának jogi alapja)

Egy viszonylag kisebb gazdasági társaság ügyvezetőjének komoly terhet jelenthet egy ilyen ítélet. Egy relatíve nagyobb gazdasági társaság esetében az ügyvezetők kitettsége arányaiban lényegesen nagyobb is lehet.

A fentiekből is látszik, hogy a fenyegetettség már nem csupán elvi jellegű. A vezető tisztségviselői pozícióból eredő kockázatok kezelésére ma már – elérhető áron – vannak különböző biztosítási konstrukciók. Ezek közül az egyik, igen korszerű megoldás a Chartis biztosító Business Guard vezetői felelősségbiztosítási terméke.

Mindenképpen ajánlatos a cégvezetőknek mérlegelni egy ilyen biztosítás megkötését, függetlenül attól, hogy saját vállalkozást irányít, vagy alkalmazott ügyvezetőként tevékenykedik.

Amennyiben az Ön vállalkozásának van biztosítási brókere, akkor mindenképpen célszerű vele ez ügyben konzultálni. Amennyiben azonban az Ön vállalkozásának nincs ilyen jellegű kapcsolata, a partneri körünkből tudunk Önnek megfelelő tudással és hozzáállással rendelkező szakértőt ajánlani.

Szeretnénk felhívni figyelmet arra, hogy a törvényhozás egyre fokozottabb hangsúlyt fektet a vezető tisztségviselők felelősségére.
Kiemeljük a csőd- és felszámolási eljárásról szóló törvény e témába vágó részét, amely szerint az ideiglenes vagyonfelügyelő haladéktalanul köteles tájékoztatni a bíróságot a tudomására jutott olyan ügyletekről, amely eredményeként a cég vagyona úgy csökkent, hogy a vezető tisztségviselő szándéka a hitelezők kijátszására irányult, és erről a másik fél „tudott vagy tudnia kellett”.
Ezt a vagyonfelügyelő a felszámolási eljárást megelőző 5 éven belül és azt követő időszakra jogosult vizsgálni, valamint „köteles felhívni a vezető tisztségviselőt a hitelezők érdekeit figyelembe vevő intézkedések megtételére”.

Irodánk a könyvelési, bérszámfejtési és tanácsadói tevékenységében nagy figyelmet fordít a felelősségi kérdésekre. Igyekszünk ügyfeleink figyelmét folyamatosan felhívni az őket érintő kockázatokra, veszélyekre. Szeretnénk szíves figyelmébe ajánlani tanácsadói szolgáltatásunkat, melyben tájékoztatjuk Önt az Ön cégére, illetve pozíciójára vonatkozó kockázatokról.


Budapest, 2012. július 27.

Tisztelettel:





dr. Sallai Csilla    Tusnádi Márta
Kamarai tag könyvvizsgáló    Könyvvizsgáló, adótanácsadó

 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Sallai Csilla kivételes ember, akit a könyvelői szakmai is magas szinten elismer. Az általa alapított vállalkozás könyveléssel és könyvvizsgálattal foglalkozik. Amennyiben cégünknél bármilyen ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...