Új munkatörvénykönyv – 8 – Rendkívüli munka

Kedves Partnereink!

Rendkívüli munka

Rendkívüli munkaidőnek számít
-    munkaidő-beosztástól eltérő;
-    munkaidőkereten felüli;
-    elszámolási időszak esetén az alapul szolgáló heti munkaidőt meghaladó munkaidő;
-    ügyelet tartama.
Teljes napi munkaidő esetén naptári évente 250 óra (kollektív szerződésben maximum 300 óra.) rendkívüli munka rendelhető el. Ha a munkaviszony év közben kezdődött, határozott időre, vagy részmunkaidőre jött létre, akkor arányos mértékű rendkívüli munka rendelhető el.
Nem korlátozott a rendkívüli munkaidő elrendelése baleset, elemi csapás, súlyos kár, az egészséget, környezetet fenyegető közvetlen és súlyos veszély megelőzése, elhárítása érdekében.


Ügyelet és készenlét

A munkavállaló a beosztás szerinti napi munkaidején kívül rendelkezésre állásra kötelezhető.
Négy órát meghaladó tartamú rendelkezésre állás
a)    a társadalmi közszükségletet kielégítő szolgáltatás folyamatos biztosítása,
b)    baleset, elemi csapás, súlyos kár, az egészséget vagy a környezetet fenyegető veszély megelőzése, elhárítása, továbbá
c)    a technológia biztonságos, rendeltetésszerű alkalmazásának fenntartása érdekében rendelhető el.
A munkáltató a munkavállaló számára meghatározhatja a rendelkezésre állás helyét (ügyelet), egyébként a tartózkodási helyét a munkavállaló határozza meg oly módon, hogy a munkáltató utasítása esetén haladéktalanul rendelkezésre álljon (készenlét).
Tartama:
-    ügyelet: nem haladhatja meg a huszonnégy órát, amelybe az ügyelet megkezdésének napjára beosztott rendes vagy elrendelt rendkívüli munkaidő tartamát be kell számítani (Az eddigi naptári évenkénti 200 óra kikerült a törvényből).
-    készenlét: havi tartama a százhatvannyolc órát nem haladhatja meg, amelyet munkaidőkeret alkalmazása esetén átlagban kell figyelembe venni.
A munkavállaló számára készenlét a heti pihenőnap (heti pihenőidő) tartamára havonta legfeljebb négy alkalommal rendelhető el.


Munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés

A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettség teljesítése alól
a)    keresőképtelensége alatt,
b)    a jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő, egészségügyi intézményben történő kezelés tartamára,
c)    a kötelező orvosi vizsgálata tartamára,
d)    a véradáshoz szükséges, legalább négy óra időtartamra,
e)    a szoptató anya a szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy, ikergyermekek esetén kétszer két órára, a kilencedik hónap végéig naponta egy, ikergyermekek esetén naponta két órára,
f)    hozzátartozója halálakor két munkanapra,
g)    általános iskolai tanulmányok folytatása, továbbá a felek megállapodása szerinti képzés, továbbképzés esetén, a képzésben való részvételhez szükséges időre,
h)    önkéntes vagy létesítményi tűzoltói szolgálat ellátása tartamára,
i)    bíróság vagy hatóság felhívására, vagy az eljárásban való személyes részvételhez szükséges időtartamra,
j)    a különös méltánylást érdemlő személyi, családi vagy elháríthatatlan ok miatt indokolt távollét tartamára, továbbá
k)    munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott tartamra.
A munkáltató, ha a munkavállaló által elkövetett kötelezettségszegés körülményeinek kivizsgálása miatt indokolt, a vizsgálat lefolytatásához szükséges, de legfeljebb harminc napos időtartamra mentesítheti a munkavállalót rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól.
Kollektív szerződésben csak a munkavállaló javára lehet eltérni a fentiek alól.


A helyes munkarend, s ezen belül a rendkívüli munkavégzés szabályainak kialakításhoz célszerű a bérszámfejtő, humánpolitikai szakember vagy munkajogban jártas jogász igénybe vétele. Irodánk mindhárom területen rendelkezik magasan kvalifikált és nagy szakmai gyakorlattal, jelentős referenciákkal rendelkező szakemberháttérrel a munkaügyi jellegű kérdések megválaszolásához.

Budapest, 2012. augusztus 1.

Tisztelettel:


    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló



Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

"Lassan közeledik az év vége, ilyenkor mindig számba vesszük az eredményeinket, készülünk az év végi ünnepekre és lelkesen tervezgetjük a jövő évet. A Magnolia Day Spa csapata nevében ezúton ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...