Új munkatörvénykönyv – 7 – Munkaidő - pihenőidő

Kedves Partnereink!

Munkaidő beosztása

A munkaidő–beosztás szabályait (munkarend) a munkáltató állapítja meg.
Munkaidőkeret, vagy elszámolási időszak alkalmazása esetén a munkaidő a hét minden napjára vagy az egyes munkanapokra egyenlőtlenül is beosztható (egyenlőtlen munkaidő–beosztás).
A munkaidőt heti öt napra, hétfőtől péntekig kell beosztani (általános munkarend).

A munkaidő-beosztást legalább 7 nappal korábban, legalább 1 hétre írásban kell közölni.
Ennek hiányában az utolsó munkaidő–beosztás az irányadó.
A munkáltató az adott napra vonatkozó munkaidő– beosztást, ha gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, legalább 4 nappal korábban módosíthatja.

Kötetlen a munkarend, ha a munkáltató a napi munkaidő legalább fele beosztásának jogát – a munkakör sajátos jellegére tekintettel – a munkavállaló számára írásban átengedi.


Teljes munkaidő

Főszabály szerint a teljes napi munkaidő 8 óra (általános teljes napi munkaidő). Eddigi megfogalmazás szerint a teljes munkaidő mértéke napi 8, heti 40 óra.


Munkaközi szünet

Ha a munkavállaló beosztás szerinti napi munkaideje vagy a rendkívüli munkaidő tartama
a)    a 6 órát meghaladja, 20 perc,
b)    a 9 órát meghaladja, további 25 perc munkaközi
szünetet kell biztosítani.
A munkaközi szünetet legalább 3, legfeljebb 6 óra munkavégzést követően kell kiadni, ettől a munkáltató akkor jogosult eltérni, ha a munkaközi szünetet több részletben adja ki, de ebben az esetben a kiadott részletnek legalább húsz perc tartamúnak kell lennie.
A beosztás szerinti napi munkaidőbe a rendkívüli munkaidő tartamát be kell számítani.
A felek megállapodása vagy kollektív szerződés a munkavállalók számára legfeljebb 60 perc munkaközi szünetet biztosíthat.


Napi pihenőidő

E területen nincs változás, a munkavállaló részére a napi munkájának befejezése és a következő napi munkakezdés között legalább 11 óra egybefüggő pihenőidőt kell biztosítani.


Heti pihenőnap

A munkavállalót hetenként 2 pihenőnap illeti meg (heti pihenőnap).
A munkavállaló számára havonta legalább egy heti pihenőnapot vasárnapra kell beosztani.
Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a heti pihenőnapok egyenlőtlenül is beoszthatók, ebben az esetben – a megszakítás nélküli, a több műszakos vagy az idényjellegű tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállalót kivéve – a munkavállaló számára 6 munkanapot követően 1 heti pihenőnapot be kell osztani.


Heti pihenőidő

A munkavállalót — a heti pihenőnapok helyett — hetenként legalább 48 órát kitevő, megszakítás nélküli heti pihenőidő illeti meg.
A munkavállaló számára a heti pihenőidőt havonta legalább egy alkalommal vasárnapra kell beosztani.


A vállalkozás kézzelfogható érdeke, hogy a munkarendet a lehető legmagasabb teljesítmény eléréséhez alakítsa ki, de úgy, hogy ez mellett a munkaidőre vonatkozó szabályokat is maximálisan be kell tartani. A helyes munkarend kialakításhoz célszerű a bérszámfejtő, humánpolitikai szakember vagy munkajogban jártas jogász igénybe vétele. Irodánk mindhárom területen rendelkezik magasan kvalifikált és nagy szakmai gyakorlattal, jelentős referenciákkal rendelkező szakemberháttérrel a munkaügyi jellegű kérdések megválaszolásához.

Budapest, 2012. július 30.

Tisztelettel:


    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló

 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

"Lassan közeledik az év vége, ilyenkor mindig számba vesszük az eredményeinket, készülünk az év végi ünnepekre és lelkesen tervezgetjük a jövő évet. A Magnolia Day Spa csapata nevében ezúton ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...