Új munkatörvénykönyv – 4 – Munkaviszony megszüntetése

Kedves Partnereink!

Határozott időre szóló munkaviszony megszüntetése

Eddig a határozott időre szóló munkaviszony csak közös megegyezéssel vagy rendkívüli felmondással, illetőleg próbaidő kikötése esetén azonnali hatállyal lehetett megszüntetni, tehát rendes felmondással nem volt megszüntethető.

Az új Mtk. szerint a munkáltató a határozott idejű munkaviszonyt felmondással megszüntetheti
a)    a felszámolási- vagy csődeljárás tartama alatt vagy
b)    a munkavállaló képességére alapított okból vagy
c)    ha a munkaviszony fenntartása külső ok következtében lehetetlenné válik.
A határozott idejű munkaviszony felmondását a munkavállaló köteles megindokolni. A felmondás indoka csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna.


Felmondási védelem

Az új Mtk-ben a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt
a)    a várandósság,
b)    a szülési szabadság,
c)    a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §, 130. §),
d)    a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés, valamint
e)    a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap tartama alatt.
A védelem alkalmazása szempontjából a felmondás közlésének, csoportos létszámcsökkentés esetén a tájékoztatás közlésének időpontja az irányadó.
Az a) és e) pontban meghatározott körülményre a munkavállaló csak akkor hivatkozhat, ha erről a munkáltatót a felmondás közlését megelőzően tájékoztatta.
A c) pontban meghatározott védelem az anyát illeti meg, ha a fizetés nélküli szabadságot mindkét szülő igénybe veszi.
A munkáltató felmondása esetén a felmondási idő legkorábban az alábbiakban meghatározott tartam lejártát követő napon kezdődik:
a)    a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb a betegszabadság lejártát követő 1 év,
b)     a beteg gyermek ápolása címén fennálló keresőképtelenség,
c)     a hozzátartozó otthoni gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság

A gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság megszakítását követően akkor is megszüntethető a munkavállaló munkaviszonya, ha a gyermek 3 év alatti.


Felmondási korlátozások

Az új Mtk szerint a felmondással kapcsolatban a következő tilalmakat fogalmazza meg.

A munkáltató a nyugdíjasnak nem minősülő munkavállaló határozatlan tartamú munkaviszonyát a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a csak a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával indokolt felmondással szüntetheti meg.

A fentiek szerinti öt éven belül a munkavállaló munkaviszonya a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból akkor szüntethető meg, ha a munkáltatónál a nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.

Az anya vagy a gyermekét egyedül nevelő apa munkaviszonyának
felmondással történő megszüntetése esetére a gyermek hároméves koráig csak a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával indokolt felmondással szüntetheti meg.

A munkáltató a rehabilitációs ellátásban vagy rehabilitációs járadékban részesülő munkavállaló munkaviszonyát a munkavállaló egészségi okkal összefüggő képességével indokolt felmondással akkor szüntetheti meg, ha a munkavállaló eredeti munkakörében nem foglalkoztatható tovább és a munkavállaló számára állapotának egészségi szempontból megfelelő munkakört nem tud felajánlani, vagy a munkavállaló a felajánlott munkakört alapos ok nélkül nem fogadja el.

A munkaviszony megszüntetése előtt célszerű szakember (bérszámfejtő, humánpolitikai tanácsadó, munkaügyi jogász) véleményét kikérni – függetlenül attól, ha a munkaviszonyt a munkáltató vagy a munkavállaló kívánja felbontani. Szakmai tanácsadással is készséggel állunk ügyfeleink rendelkezésére.

Budapest, 2012. július 18.

Tisztelettel:


    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló


 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

„A Stallum Kft vezetője és tulajdonosa, Dr.Sallai Csilla, a könyvelő-könyvvizsgáló szakma hazai elismert vezetője, a Könyvvizsgáló Kamara Könyvelői Tagozatának elnök asszonya, a könyvelők ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...