Új munkatörvénykönyv – 2 – Általános szabályok

Kedves Partnereink!

Az új munkatörvénykönyve számos új magatartási követelményeket fogalmaz meg. Ezek a következők:

  •     A munkaszerződés teljesítése során - kivéve, ha törvény eltérő követelményt ír elő - úgy kell eljárni, ahogy az adott helyzetben általában elvárható.
  •     Minden, a foglalkoztatásban résztvevő fél a jóhiszeműség a tisztesség követelményeinek megfelelő joggyakorlás alapján működjön.
  •     A feleknek kölcsönös együttműködésben kell eljárni.
  •     A munkáltató a munkavállaló érdekeit a méltányos mérlegelés alapján köteles figyelembe venni, a teljesítés módjának egyoldalú meghatározása a munkavállalónak aránytalan sérelmet nem okozhat,
  •     Rögzítve lett tájékoztatási kötelezettség köre.
  •     Tilos a rendeltetésellenes joggyakorlás. E törvény alkalmazásában rendeltetésellenes a jog gyakorlása különösen akkor, ha az mások jogos érdekeinek csorbítására, érdekérvényesítési lehetőségeinek korlátozására, zaklatására, véleménynyilvánításának elfojtására irányul vagy ehhez vezet.
  •     A munkavállalónak tartózkodni kell a munkáltató jogos gazdasági érdekeinek veszélyeztetésétől.
  •     A munkavállaló munkaidején kívül sem tanúsíthat olyan magatartást, amely - különösen a munkavállaló munkakörének jellege, a munkáltató szervezetében elfoglalt helye alapján - közvetlenül és ténylegesen alkalmas munkáltatója jó hírnevének, jogos gazdasági érdekének vagy a munkaviszony céljának veszélyeztetésére. A munkavállaló magatartása a 9. § (2) bekezdésében foglaltak szerint korlátozható. A korlátozásról a munkavállalót írásban előzetesen tájékoztatni kell.
  •     Korlátozásra került a munkavállaló véleménynyilvánításhoz való joga.



A személyhez fűződő jogok
terén ki kell emelni a következőket.

  •     A törvény hatálya alá tartozók személyhez fűződő jogait tiszteletben kell tartani. A munkavállaló személyhez fűződő joga a munkaviszony rendeltetésével összefüggő okból a szükségesség és arányosság figyelembevételével korlátozható. A korlátozásról előzetesen tájékoztatni kell.
  •     A munkavállaló a személyhez fűződő jogairól általános jelleggel előre nem mondhat le.
  •     Személyhez fűződő jogáról rendelkező jognyilatkozatot csak írásban tehet.
  •     A munkáltató köteles tájékoztatni a munkavállalót adatainak kezeléséről. A munkaviszonyból származó kötelezettségek teljesítése céljából a munkavállaló személyes adatait - az adatszolgáltatás céljának megjelölésével, törvényben meghatározottak szerint - adatfeldolgozó számára átadhatja. Erről a munkavállalót előzetesen tájékoztatni kell.
  •     A munkavállaló csak munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizhető.


Az egyenlő bánásmód elve kiegészül azzal, hogy azt különösen a munka díjazásával kapcsolatban kell megtartani. E követelmény megsértésének orvoslása nem járhat más munkavállaló jogának megsértésével vagy csorbításával.
A munka egyenlő értékének megállapításánál különösen az elvégzett munka természetét, minőségét, mennyiségét, a munkakörülményeket, a szükséges szakképzettséget, fizikai vagy szellemi erőfeszítést, tapasztalatot, felelősséget, a munkaerő-piaci viszonyokat kell figyelembe venni.


Budapest, 2012. június 4.

Tisztelettel:


    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló

 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

„Már 20éve dolgozom együtt Dr Sallai Csillával, akitől sokat tanultam, segítőkészsége ebben a szakmában megfizethetetlen, amit most itt nyilvánosan is szeretnék megköszönni. Emberi hozzáállása, ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...