Pénztárgépek kötelező szervizelése

Kedves Partnereink!

Az ún. „pénztárgéprendelet” (48/2013. (XI.15.) NGM rendelet) rendelkezik az online pénztárgépek éves gyakoriságú felülvizsgálatáról. Az éves szervizelést első alkalommal a pénztárgép első üzembe-helyezését követő 1 éven belül kell elvégeztetni, majd ezt követően évente meg kell ismételni. Az egymást követő vizsgálatok között legfeljebb 1 év telhet el. Az adóhatóság honlapján megtalálható azoknak a szervizeknek a listája, amelyek ezt a tevékenységet végezhetik.
http://nav.gov.hu/nav/adatbazisok/penztargep_taxameter_szervizek

A szervizeléssel kapcsolatos gyakorlati tanácsok:
A szervizelés előtt a műszerésznek be kell mutatnia a műszerészi igazolványát és plombanyomóját az üzemeltetőnek.

A szerviz során a pénztárgép beazonosításra kerül.

  • Pénztárgép üzemeltető neve, székhelye, adószáma megegyezik-e a nyomtatott bizonylat fejlécében szereplő adatokkal.
  • AP szám helyessége.
  • A pénztárgép üzemeltetési helye a valóságnak megfelelő-e.
  • A pénztárgéphez tartozó pénztárnapló rendelkezésre állása és a funkciója megfelelő állapotban van-e.


Az ellenőrzés kiterjed a pénztárgép szemrevételezéses vizsgálatára is, azaz

  • nincs-e a pénztárgép burkolatán sérülés,
  • a lezáró plomba sértetlen-e,
  • a jelzőfények megfelelően működnek-e.


A műszerésznek ellenőriznie kell, hogy a pénztárgép billentyűzete, kezelői kijelzője, vevőkijelzője és a nyomtatója megfelelően működik-e, illetve a bizonylatok tartalmi és formai követelményeknek megfelelnek-e. Erre a műszerész 1 forintos nyugtákat készít, s ezen teszteli a gépet. A pénztárgépen futó szoftverek ellenőrzése is ajánlott, illetve az esetleges szükséges frissítések elvégzése is az ellenőrzés eredménye lehet.

A műszerész fölbontja a pénztárgép záró plombáját, és ellenőrzi a működést, az akkumulátor állapotát, majd ezt követően saját plombanyomójával ismételten lezárja a gépet. Ezt követően a műszerésznek újra használatra kész állapotba kell hoznia a pénztárgépet, s meg kell győződni arról, hogy az a felülvizsgálatot követően is megfelelő a működés, csak így adhatja vissza a gépet az üzemeltetőnek.

Az éves felülvizsgálatot dokumentálni kell. Erre vonatkozóan a NAV egy nyomtatványt ajánl, amely az alábbi linken megtalálható.
http://www.nav.gov.hu/data/cms350307/Kozlemeny_az_online_penztargepek_eves_felulvizsgalatarol_2014.11.05.pdf

Minden pénztárgépet használó vállalkozásnak érdeke, hogy a pénztárgépek szabályosan működjenek, azok szervizelése rendben megtörténjen. A pénztárgépet helytelenül üzemeltető, illetve a szervízelést elmulasztó vállalkozások jelentős bírságra számíthatnak.


Budapest, 2014. november 12.


Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló



 
 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

"Lassan közeledik az év vége, ilyenkor mindig számba vesszük az eredményeinket, készülünk az év végi ünnepekre és lelkesen tervezgetjük a jövő évet. A Magnolia Day Spa csapata nevében ezúton ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...