Munkaviszony bejelentése

Kedves Partnereink!

Az adózás rendjéről szóló törvény szerint a munkaadó az általa foglalkoztatott biztosítottat köteles bejelenteni a biztosítási jogviszony első napját megelőzően, de legkésőbb a biztosítási jogviszony első napján a foglalkoztatás megkezdése előtt.

Bejelentési kötelezettség áll fenn a munkáltatóra és a kifizetőre, ha:
•    új biztosítási jogviszony létesül,
•    a munkáltató (kifizető) más jogviszony típusban foglalkoztatja tovább a biztosítottat vagy
•    a jogutód tovább foglalkoztatja a jogelődnél korábban foglalkoztatott biztosítottakat.

Az alábbi változásokat is – hasonló módon – be kell jelenteni:
•    a biztosított jogviszonya megszűnik,
•    a biztosított szünetelteti a jogviszonyát,
•    a biztosított befejezi jogviszonyának szüneteltetését,
•    adott jogviszony keretében a biztosított munkaköre megváltozik,
•    a biztosított heti munkaideje megváltozik vagy
•    a jogviszonynak egyszerre több adata változik meg.

A fentiek alapján nincs bejelentési kötelezettség – többek között – az alábbi esetekben:
•    munkavállalónak a kizárólag a bére változott
•    2013-ban a Munka törvénykönyve változása miatt egységes szerkezetbe foglalt munkaszerződés módosult, amely kizárólag olyan jellegű változás történt, amely nem bejelentés-köteles.

A bejelentés nem tekinthető bevallásnak. A bejelentés elmulasztásához kapcsolódó jogkövetkezményről az Art. 172. § (2) bekezdése rendelkezik. Ha a munkáltató be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztat (vagy foglalkoztatott), a NAV 1 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtja.
A mulasztási bírság kiszabásánál a NAV mérlegeli az eset összes körülményét, az adózó jogellenes magatartásának (tevékenységének vagy mulasztásának) súlyát, gyakoriságát, továbbá azt, hogy az adózó, illetve intézkedő képviselője, alkalmazottja, tagja vagy megbízottja az adott helyzetben a tőle elvárható körültekintéssel járt-e el.

Érdemes időnként áttekinteni, hogy nem történt-e bérjellegű kifizetés olyan személynek, aki nem volt bejelentve. Jobb megoldás a bejelentést utólag pótolni, mint egyáltalán nem megtenni.
Irodánk a munkavállalók bejelentéséhez is áll rendelkezésre.


Budapest, 2013. július 15.

Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló
 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

„A Stallum irodáját minden cég megirigyelheti. Munkán során a legkülönbözőbb munkahelyeken fordulok meg és nem találkoztam még csak hasonlóval sem. Ide jó belépni is! Azonnal feltűnik a ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...