Munkaügyi ellenőrzések irányai

Kedves Partnereink!

Az alábbiakban küldjük Önöknek tovább a Deloitte Magyarország 2012. április 6-án megjelent hírleveléből a munkaügyi ellenőrzések irányvonalaira vonatkozó tájékoztatóját. Az anyagot a tanácsadó cég a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának közleménye alapján állította össze arról, hogy mire fognak a 2012 évben lefolytatandó munkaügyi ellenőrzések fókuszálni. Ezekre a területekre minden vállalkozásnak kiemelt figyelmet kell fordítani.
Szeretnénk azonban felhívni a figyelmet arra, hogy e kiemelt területeken túl minden egyéb munkaügyi, munkavédelmi, munkabiztonsági kérdés súlyos bírsággal szankcionálható.
Ezekre a kérdésekre már többször is felhívtuk a figyelmet, s éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy nem csak tőlünk, hanem Magyarország egyik legnagyobb tanácsadó cégétől is hasonló ajánlásokat tudunk Önöknek prezentálni.

„A munkavállaló megélhetését biztosító szabályok ellenőrzése

Idén vizsgálni fogja a hatóság, hogy a társaság a munkavállalókkal megfelelő tartalmú munkaszerződést kötött-e, és kapcsolódó bejelentési kötelezettségének eleget tett-e. Itt hívjuk fel Ügyfeleink figyelmét, hogy a munkaügyi ellenőrzés keretén belül a felügyelő akár vállalkozási, megbízási szerződéseket is megvizsgálhat és ezen szerződéses kapcsolatokat átminősítheti munkaviszonnyá, ami a gyakorlatban a cégek számára a munkáltatói terhek megfizetésére vonatkozó kötelezettséget jelenthet. Ezért, ha van olyan tevékenysége a cégnek, amit költségmegfontolásból kiszervezett és nem saját munkavállaló segítségével lát el, akkor javasoljuk, hogy készüljön fel megfelelő érvekkel ezen szerződése „megvédésére”.
Ellenőrzés tárgyát képezi majd a munkabér védelmére vonatkozó rendelkezések megtartása is, így a bérminimummal, a garantált bérrel, a pótlékokkal, és az elvárt béremeléssel kapcsolatos kérdésekre mindenképpen számíthatnak a kiszemelt munkáltatók. Fontos kiemelni, hogy a munkaügyi felügyelő minden esetben ellenőrzi az alacsony keresetűek elvárt béremelésének megvalósulását is, így azok a cégek, akik állami pályázatokon indulnak vagy adókedvezményt kívánnak igénybe venni, különös tekintettel figyeljenek a béremelések gyakorlatba történő átültetésére.
Bevett ellenőrzési terület a munkaidő- és pihenőidő-nyilvántartás is. Felhívjuk Ügyfeleink figyelmét, hogy a munkaidő-nyilvántartásból egyértelműen megállapíthatónak kell lennie a rendes és rendkívüli munkaidő kezdő és befejező időpontjának, a szabadság tartalmának. Az eljárás során a felügyelő az időadatok hitelességének megállapítása végett a nyilvántartást nem csak a bérjegyzék-adatokkal hasonlíthatja össze, hanem bármely más belső nyilvántartással is, amiknek a bírság elkerülése érdekében javasolt összhangban állniuk.

Kiemelt területek

Az ellenőrzések ez évben a feldolgozóipar, személy- és vagyonvédelem területén működő munkáltatókra koncentrálnak. Emellett megnő az utóellenőrzések száma, így akinél korábban például írásba foglalt munkaszerződés hiányát vagy bejelentés nélküli foglalkoztatást állapított meg hatóság, nagy eséllyel számíthat a munkaügyi felügyelők ismételt látogatására.
Munkavédelmi előírások megtartása
Prioritást „élveznek” idén a nagy létszámú munkavállalót foglalkoztató cégek, ők 2012-ben gyakoribb és tartalmában részletesebb ellenőrzésre számíthatnak munkavédelmi területen. Az irányelv alapján a munkabalesetek megfelelő kivizsgálása, a kiemelt védelemre szoruló foglalkoztatott csoportok (várandós nők, fiatalok, megváltozott munkaképességűek) jogainak érvényesülése, és az alvállalkozó konstrukciók kerülnek a figyelem középpontjába. Ha a munkáltató érintett lehet a fenti területek bármelyike kapcsán, javasolt megbizonyosodnia, hogy valamennyi munkavédelmi előírásnak eleget tesz-e, így például készített-e kockázatértékelést a tevékenységére.

Az ellenőrzés gyakorlati oldala

Fontos tudni, hogy a munkaügyi ellenőrzések nem előzetes bejelentés alapján történnek, így nincs lehetőség külön felkészülésre, a „vizsgán” csak akkor fog megfelelni a munkáltató, ha folyamatosan és naprakészen ismeri és alkalmazza a jogszabályi előírásokat. Mivel a 2012. július 1-jén hatályba lépő új Munka Törvénykönyve számos helyen hoz változást, ezért a társaságoknak javasolt felkészülniük arra, hogy az új munkajogi szabályokkal is összhangban folytassák tevékenységüket, vezessék nyilvántartásaikat és alkossák meg belső szabályaikat.
Minden ágazatban más és más területnek van kiemelkedő jelentősége – egy logisztikai vagy gyártó cégnél a műszakpótlékok megfelelő alkalmazása nyilván nagyobb hangsúlyt élvez, mint a távmunka szabályainak ismerete – ezért javasoljuk Ügyfeleinknek, hogy az ellenőrzési irányelvek szemszögéből és saját területük jellegzetességeinek figyelembevételével vizsgálják felül foglalkoztatási rendszerüket és annak dokumentációját.
A cégeknek lehetősége van elkerülni egy munkaügyi hatóság által tett megállapítást vagy egy magasabb összegű bírságot, ha előzetesen, saját hatáskörben oldják meg a problémákat. Ehhez nyújthat segítséget a szakember által lefolytatott belső munkaügyi átvilágítás, amelynek keretében fény derülhet a hiányosságokra. A belső audit eredményeképpen a hibák kiküszöbölhetőek, és a cégek felkészülten állhatnak a munkaügyi ellenőrzés elé, továbbá tudni fogják, hogy érdekeiket hogyan képviseljék a hatósággal szemben az eljárás során. Az átvilágítás ugyanakkor remek alkalom lehet arra, hogy szaktanácsadással egybekötve a cég ne csak szabályszerűen, hanem hatékonyabban is foglalkoztassa munkavállalóit.”


Budapest, 2012. április 16.

Tisztelettel:


    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló

 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

„Címei szerint bejegyzett könyvvizsgáló és adószakértő. Amellett, hogy munkáját és társadalmi feladatait magas szinten űzi, szívesen gyűjti, és nagy becsben tartja a szakmával kapcsolatban ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...