Kiveszik, vagy kiadják a szabadságot?

Kedves Partnereink!

A munkaügyi ellenőrök ősszel sem pihennek! Miután az idei nyár folyamán ellenőrizték a munkavállalók jogviszonyának rendezettségét, 2015. október-novemberben a szabadsággal kapcsolatos szabályok betartása kerül górcső alá. A vizsgálatok során ellenőrzik a szabadság megállapítására, nyilvántartására, kiadására vonatkozó szabályok betartását.


A szabadság kiadásának szabályai
A munka törvénykönyvének előírásai alapján a szabadságot – a munkavállaló előzetes meghallgatása után – a munkáltató adja ki és a szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt 15 nappal közli.


A munkavállaló – a munkaviszony első három hónapját kivéve (akár van próbaidő, akár nincs) - évente hét munkanap szabadsággal rendelkezhet (év közben kezdődő munkaviszony esetén ennek arányos részével), ezt a munkáltatónak akkor kell kiadnia, amikor azt a munkavállaló kéri. Azonban ebben az esetben is van két korlátozó tényező, amivel a munkavállalónak tisztában kell lennie. A munkáltató a 7 napot legfeljebb két részletben köteles kiadni és a munkavállaló az igényét legalább 15 nappal a szabadság kezdete előtt köteles bejelenteni. Ha a munkavállaló nem él ezzel a rendelkezési jogával, a munkáltatónak akkor is kötelessége kiadni a szabadságnak ezt a részét is.


Főszabályként a szabadságot úgy kell kiadni, hogy naptári évenként legalább egy alkalommal és legalább 14 egybefüggő napra mentesüljön a munkavállaló a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. Ebbe a 14 napba beletartozik a heti pihenőnap, a munkaszüneti nap és az egyenlőtlen munkaidő-beosztás szerinti szabadnap is. Ha az általános munkarendben foglalkoztatott munkavállaló például 2015. augusztus 10-től 23-ig 8 nap szabadságot vesz igénybe, akkor teljesül a 14 nap, mert ebben az időszakban van + 1 munkaszüneti nap és 5 pihenőnap.


A munkáltató és a munkavállaló megállapodhatnak abban, hogy eltérnek a 14 napos szabálytól, ezt a megállapodást a későbbi bizonyíthatóság érdekében célszerű írásba foglalni.  


Főszabályként a szabadságot esedékességének évében kell kiadni, például a 2015-re járó szabadságot 2015-ben. A szabadságot akkor is az esedékesség évében kiadottnak kell tekinteni, ha az igénybevétel az esedékesség évében kezdődik és a szabadság következő évben kiadott része nem haladja meg az 5 munkanapot (például a munkavállaló a még fennmaradó, 2015-re járó szabadságát 2015. december 28-tól 2016. január 8-ig veszi igénybe).


Az alábbi esetekben nyílik lehetősége a munkáltatónak arra, hogy a szabadságot az esedékesség évén túl adja ki:

  • Ha a munkaviszony október 1-jén, vagy azután kezdődik, a belépés évére járó időarányos szabadságot a következő év március 31-ig.
  • Ha munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett kiadni a szabadságot az esedékesség évében, akkor az ok megszűnésétől számított 60 napon belül (pl. szülési szabadság és gyermekgondozás miatt igénybevett fizetés nélküli szabadság esetén).
  • A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdeke vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok (pl. baleset, elemi csapás, életet, egészséget, testi épséget fenyegető veszély megelőzése, elhárítása) esetén kollektív szerződés rendelkezése alapján a szabadság egynegyedét legkésőbb az esedékességet követő év március 31-ig.
  • A felek adott évre vonatkozó írásbeli megállapodása alapján az életkor szerinti pótszabadságot az esedékesség évét követő év december 31-ig.

Előfordulhat, hogy a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdeke, vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok miatt kénytelen módosítani a szabadság kiadásának már közölt időpontját, vagy megszakítja a munkavállaló már megkezdett szabadságát. A munkáltató mindkét esetben köteles a munkavállalónak megtéríteni az ezzel kapcsolatosan felmerült kárát és költségeit (pl. már befizetett utazás költsége). Ha már a munkavállaló megkezdett szabadsága kerül megszakításra, úgy a szabadság alatti tartózkodási helyről a munkahelyre és vissza történő utazás ideje, illetve a munkavégzési idő nem számít bele a munkavállaló szabadságába.


A munkáltató köteles nyilvántartani a munkavállalók szabadságát (a kötetlen munkarendben foglalkoztatott munkavállalókét is).


A munka törvénykönyvének rendelkezései alapján főszabályként a szabadságot munkanapban kell nyilvántartani és a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni. Ez az általános munkarendben foglalkoztatott munkavállalók esetében azt jelenti, hogy a szabadságot hétfőtől péntekig kell kiadni (kivéve a munkaszüneti napot). Egyenlőtlen munkaidő-beosztás alkalmazásakor a szabadság kiadása során a hét minden napja munkanapnak számít, kivéve a munkaidő-beosztás szerinti heti pihenőnapot és a munkaszüneti napot. Nézzünk egy gyakorlati példát. Adott egy munkavállaló, akinek a munkaszerződés szerinti napi munkaideje 4 óra. A munkaidő-beosztása alapján minden héten csütörtökön és pénteken 10-10 órát dolgozik. Ha az adott héten csütörtökön és pénteken szabadságon van, az ő esetében is a heti 2 pihenőnapot kell figyelembe venni, vagyis az éves szabadság-keretét 5 nappal kell csökkenteni.


Az egyenlőtlen munkaidő-beosztás (munkaidő-keret) esetén – főleg, ha a munkaidőt az egyes munkanapokra is egyenlőtlenül osztja be a munkáltató – nagyon bonyolult a főszabály szerinti szabadság kiadás és nyilvántartás. Ezért a munka törvénykönyve lehetővé teszi az órában történő nyilvántartást és kiadást. Ebben az esetben a munkavállaló a munkaidő-beosztással azonos tartamra mentesül a munkavégzés alól. A fenti példánál maradva, ha az adott munkavállaló az adott évben 20 munkanap szabadsággal rendelkezik, az 20*4=80 órának felel meg. Ha csütörtökön és pénteken is szabadságon van, éves szabadságkeretét 20 órával kell csökkenteni.


A szabadság elszámolása a munkaviszony megszűnésekor
A munkaviszony megszűnésekor a munkáltató köteles kiszámolni a munkavállaló munkaviszony megszűnésének napjáig járó időarányos szabadságát.
Amennyiben a munkáltató az így kiszámolt arányos szabadságot nem adta ki, azt pénzben meg kell váltani. Egyéb esetben a szabadságot pénzben megváltani nem lehet.
Amennyiben a munkavállaló több szabadságot vett ki, mint amennyi részére a munkaviszony végéig járna, úgy annak visszakövetelésére nincs lehetőség.

Készüljön fel a munkaügyi ellenőrzésre!
Ahogy már az elején is említettük, az év utolsó negyedévében a munkaügyi ellenőrök fokozottan ellenőrzik a szabadságra vonatkozó rendelkezések betartását.
Azonban munkáltatóként mindenképp fontos tisztában lenni azzal is, hogy a munkaügyi felügyelők bármikor, előzetes bejelentési kötelezettség és külön engedély nélkül megjelenhetnek és akár teljes körű ellenőrzést is tarthatnak.  
Amennyiben az ellenőrzés során a munkáltatónál szabálytalanságot találnak az ellenőrök, munkaügyi bírság kerülhet kiszabásra, melynek összege első alkalommal 30 ezer forinttól 10 millió forintig (20 fő foglalkoztatotti létszám alatt 5 millió forintig) terjedhet.  
Ahhoz, hogy ez ne történjen meg, a munkáltatóknak a bonyolult és állandóan változó jogszabályi környezetben kell biztosítaniuk a munkaügyi megfelelőséget. Mindenképpen érdemes felkészülniük is a munkaügyi ellenőrzésre és a munkaügyi, bérszámfejtési területet akár belső audit, akár külső szakmai szolgáltató közreműködésével átvilágítani. Az átvilágítás során feltárhatók és minimalizálhatók a folyamatok, dokumentációk, elszámolások hiányosságai, szabálytalanságai.  Az auditot követően pedig fontos, hogy a foglalkoztató továbbra is fenntartsa a szabályos működést, legyenek naprakészek a nyilvántartásai, időben teljesítse a bejelentési kötelezettségeit stb.


Budapest, 2015. szeptember 30.




                                                     Schlenkerné Naár Margó   és   Perjési Judit
                                                                         ABRILL-HUMÁN Kft

                                                               (STALLUM stratégiai partnercég)
 

Elérhetőség:
ABRILL-HUMÁN Kft.
mail:     naar.margo@abrill.hu
            perjesi.judit@abrill.hu

 
 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

"Dr. Sallai Csillát több mint egy éve ismerem, és bátran mondhatom, hogy eddigi üzleti pályafutásom alatt, még nem találkoztam ennyire elkötelezett, szakértő könyvvizsgálóval.

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...