Ingatlanokhoz kapcsolódó áfa levonás

Kedves Partnereink!

Az 5percadó c. szakmai blogban (www.5percado.hu) olvasható Tusnádi Márta adótanácsadó, okleveles könyvvizsgáló cikksorozatának 3. része, amely az ingatlanokhoz kapcsolódó áfa-levonási szabályokat foglalja össze.

http://5percado.hu/az-ingatlanokkal-kapcsolatos-beszerzesek-afa-levonasi-kerdesei-on-vajon-mindent-tud-az-afa-levonasrol-3-resz/

A szabályok rendszerbe foglalása előtt fontos megkülönböztetni egymástól a lakás és a nem lakás céljára szolgáló ingatlant..

  • A lakóingatlan fogalmát az áfa törvényhatározza meg: "lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan.” [259.§ 12. pont]
  • A nem lakóingatlan kategóriába tartozik az iroda, a telek, garázs, műhely, gazdasági épület vagy bármilyen ingatlan, ami nem minősül lakóingatlannak. Még ezek a helyiségek még akkor is nem lakóingatlannak számítanak, ha a lakóépülettel egybeépültek.

A megkülönböztetésnél besorolást első megközelítésben a Földhivatal nyilvántartása adja.


„Az Áfa törvény [124.§ - 125.§] szakaszaiban a fenti csoportokból csak a lakóingatlannal kapcsolatban említ tételes levonási tilalmat.”

„Nem vonható le az áfa:
a lakóingatlan beszerzése – kivéve, azaz levonható az áfa:

  • a lakóingatlan igazoltan továbbértékesítési célt szolgál, ÉS ha a lakóingatlan nem új ingatlan*, akkor az értékesítő adóalany azt áfa kötelessé tette;
  • nem adóalany lakóingatlan értékesítése sorozat jelleggel;
  • igazoltan legalább 90%-ban bérbe adja, ÉS a lakóingatlan bérbeadást az adózó áfa kötelessé tette;”

„Nem vonható le az áfa:
a lakóingatlan építéséhez, felújításához szükséges termék – kivéve, azaz levonható az áfa:

  • a termék igazoltan továbbértékesítési célt szolgál
  • igazoltan legalább 90%-ban úgy használja, egyéb módon hasznosítja, hogy az közvetlen anyagjellegű vagy értékcsökkenési leírás alapjánál figyelembe vehető ráfordításként adóköteles közvetített szolgáltatásnyújtás adóalapjába épül be;
  • igazoltan legalább 90%-ban úgy használja, egyéb módon hasznosítja, hogy az közvetlen anyagjellegű vagy értékcsökkenési leírás alapjánál figyelembe vehető ráfordításként a lakóingatlan-értékesítés adóalapjába épül be, ÉS ha a lakóingatlan nem új ingatlan*, akkor az értékesítő azt áfa kötelessé tette”

„Nem vonható le az áfa:
a lakóingatlan építéséhez, felújításához szükséges szolgáltatás – kivéve, azaz levonható az áfa:

  • a szolgáltatást igazoltan közvetített szolgáltatás teljesítése érdekében veszik igénybe
  • igazoltan legalább 90%-ban úgy használja, egyéb módon hasznosítja, hogy az közvetlen anyagjellegű vagy értékcsökkenési leírás alapjánál figyelembe vehető ráfordításként adóköteles közvetített szolgáltatásnyújtás adóalapjába épül be;
  • igazoltan legalább 90%-ban úgy használja, egyéb módon hasznosítja, hogy az közvetlen anyagjellegű vagy értékcsökkenési leírás alapjánál figyelembe vehető ráfordításként a lakóingatlan-értékesítés adóalapjába épül be, ÉS ha a lakóingatlan nem új ingatlan*, akkor az értékesítő azt áfa kötelessé tette.”


A fenti fogalmak helyes kezeléséhez fontos fogalom: új ingatlan.
„*Új ingatlan: a beépített ingatlan (ingatlanrész) és az ehhez tartozó földrészlet értékesítése amelynek

  • első rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg; vagy
  • első rendeltetésszerű használatbavétele megtörtént, de az arra jogosító hatósági engedély jogerőre emelkedése (vagy használatbavétel tudomásulvételi eljárás esetén a használatbavétel hallgatással történő tudomásul vétele) és az értékesítés között még nem telt el 2 év.


„Az Áfa törvény főszabály szerint adómentessé teszi az ingatlanok értékesítését és bérbeadását, de ez alól is van néhány kivétel.”

„Az áfa mentes ingatlanok tekintetében az értékesítéshez nem kapcsolódik fizetendő áfa, így a beszerzés áfája sem vonható le. Azonban dönthet úgy az adózó, hogy adókötelessé teszi az egyébként adómentesség alá sorolható ingatlan ügyleteit. Így az értékesítéskor fizetendő áfa is keletkezik, tehát a beszerzés áfája levonásba helyezhető.”

A kérdések egyedi jellege miatt minden ingatlannal kapcsolatos kérdésre vonatkozóan ellenőrizni kell az adóhatóság honlapján az áfa státuszt.

Budapest, 2015. augusztus 7.

Tisztelettel:


    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló



 
 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Sallai Csilla kivételes ember, akit a könyvelői szakmai is magas szinten elismer. Az általa alapított vállalkozás könyveléssel és könyvvizsgálattal foglalkozik. Amennyiben cégünknél bármilyen ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...