Bt. és Kkt. új Ptk alá helyezése

Kedves Partnereink!

Az új Ptk [a Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény] 2014. március 15-én lépett életbe. Az életbelépéssel kapcsolatosan az átmeneti rendelkezéseket a 2013. évi CLXXVII. törvény tartalmazza.

Ennek egyik előírása szerint az új Ptk. hatálybalépésekor a cégjegyzékbe bejegyzett gazdasági társaság a Ptk. hatálybalépését követő első létesítő okirat módosítással egyidejűleg köteles a Ptk. rendelkezéseivel összhangban álló továbbműködéséről dönteni. Erről a társaság legfőbb szerve határozatot hoz, s ezt be kell a cégbírósághoz nyújtani. Ezt azonban csak a cég jogi képviselője (ügyvédje) tudja megtenni.

Amennyiben az új Ptk életbelépése óta nem kellett a létesítő okiratot módosítani, akkor

  • a közkereseti társaság és betéti társaság esetén 2015. március 15-étől,
  • a korlátolt felelősségű társaság, a részvénytársaság és az egyesülés esetén 2016. március 15-étől

köteles az új Ptk rendelkezéseit alkalmazni.

Ezen időpontokat követően a létesítő okirat nem tartalmazhat az új Ptk. rendelkezéseivel összhangban nem álló rendelkezést!

A létesítő okiratot az új Ptk.-val összefüggésben nem kell módosítani, ha annak módosítása csak abból az okból volna szükséges, hogy

  • a létesítő okirat - általános hivatkozásként - a Gt. [Gazdasági társaságokról szóló törvény] rendelkezéseire utal vagy
  • Kkt. és Bt esetében a létesítő okirat a társaság vezető tisztségviselőjét ügyvezetőként nevesítse.

Ha azonban a létesítő okirat egyéb okból (is) módosul, a társaság köteles az e bekezdésben foglalt változást is azon átvezetni.

Ha csak az Új Ptk-ra való átállás miatt történik meg a módosítás, akkor az Illeték és közzétételi költségtérítés megfizetése nélkül lehet a cégbírósághoz benyújtani. Ügyvédi munkadíj természetesen akkor is van.
Egyéb cégadatot is érintő változás esetén van illeték és közzétételi díj!

Tehát: felhívjuk figyelmüket, hogy a betéti társaságoknak és a közkereseti társaságoknak 2015. március 15. napjáig

  • dönteniük kell arról, hogy az új Ptk szerinti működik tovább és
  • a létesítő okiratokat az új törvény rendelkezéseivel összhangba kell, hogy hozzák.


Azokra a cégekre, amelyek a fentiekben részletezett kötelességeinek határidőn túl tesz eleget, szankció vár.

  • A cégbíróság a bejelentési kötelezettség késedelme miatti 50 000 - 900 000 Ft közötti bírsággal sújtja. A bírság kiszabása kötelező, akár már egy napos késedelemnél is megállapítandó, csak a mérték meghatározásánál van a cégbíróságnak mérlegelési lehetősége.
  • Ha a cég a módosítást nem hajtja végre, a cégbíróság a céget megszűntnek nyilvánítja. Ezt a cégbíróság mérlegelés nélkül megteheti, formája pedig a kényszertörlés. A kényszertörléssel megszűnt vállalkozás tulajdonosai és ügyvezetése a következőkben nem tudnak majd újabb vállalkozást alapítani, illetve vezető tisztséget vállalni!


Annak ellenére, hogy e két társasági formára vonatkozó előírások viszonylag kevés változtatással kerültek át a Gt.-ből az új Ptk.-ba, azonban sok jogértelmezési kérdéssel kell a tulajdonosoknak is szembenézni. A kötelező változtatásokon kívül célszerű - az új Ptk diszpozitív jellegét kihasználva - minden tulajdonos érdekeit a legjobban figyelembe véve a tagok egymás közötti viszonyait szabályozni.
Célszerű a már most, a határidőt jóval megelőzően jogi szakemberhez fordulni.

Irodánk felkészült jogi háttér támogatásával működik, amelyet szívesen tudunk ajánlani.


Budapest, 2015. január 21.


Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló


 
 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

„A Stallum Kft vezetője és tulajdonosa, Dr.Sallai Csilla, a könyvelő-könyvvizsgáló szakma hazai elismert vezetője, a Könyvvizsgáló Kamara Könyvelői Tagozatának elnök asszonya, a könyvelők ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...