Bérekkel kapcsolatos változások

Kedves Partnereink!

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér)
havibér alkalmazása esetén    98.000,- Ft,
hetibér alkalmazása esetén    22.560,- Ft,
napibér alkalmazása esetén      4.510,- Ft,
órabér alkalmazása esetén         564,- Ft.

A legalább középfokú iskolai végzettséget igénylő munkánál, illetve középfokú foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén
havibér alkalmazása esetén    114.000,- Ft,
hetibér alkalmazása esetén      26.250,- Ft,
napibér alkalmazása esetén        5.250,- Ft,
órabér alkalmazása esetén           656,- Ft.

Részmunkaidő esetén a meghatározott havi, heti és napi bértételt a munkaidő eltérő mértékével arányosan csökkentve kell figyelembe venni.

Ezeket a bértételeket a 2013. január hónapra járó munkabérek megállapításánál kell alkalmazni.

Az új Munkatörvénykönyvével megszűnt a munkajogi átlagkereset, mint fogalom. A munkavállalót (állásidő)- az elháríthatatlan külső okot kivéve – alapbér illeti meg.
A munkavállalót, ha a munkáltató hozzájárulása alapján mentesül a munkavégzés alól, a kiesett munkaidőre megállapodásuk szerint illeti meg díjazás.

A munkavállalót távolléti díj illeti meg

  • a szabadság tartalmára,
  • a kötelező orvosi vizsgálata tartamára,
  • a véradáshoz szükséges, legalább négy óra időtartamra,
  • a szoptató anya a szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy, ikergyermekek esetén kétszer két órára a kilencedik hónap végéig naponta egy, ikergyermekek esetén naponta két órára,
  • hozzátartozója halálakor két munkanapra,
  • felek megállapodása szerinti képzés, továbbképzés esetén, a képzésben való részvételhez szükséges időre,
  • bíróság vagy hatóság felhívására, ha tanúként hallgatják meg.


A betegszabadság tartalmára a távolléti díj 70 %-a jár.

Havi béres munkavállaló esetén a havi távolléti díj megegyezik az alapbérrel. Az egy órára járó távolléti díj pedig a havi alapbér osztva 174-gyel.
Órabéres munkavállaló esetén az egy órára járó távolléti díj megegyezik az órabérrel.

A távolléti díj számításánál alapkérdés, hogy a munkavállaló rendelkezik-e munkaidő beosztással - amennyiben igen, akkor a távolléti díj mellett bérpótlékban is részesül.
Bérpótlékok közül a műszakpótlék, éjszakai pótlék, készenléti és ügyeleti pótlék vehető figyelembe a távolléti díj számításánál.

A személyi jövedelem adó törvény változása következtében 2013 évtől megszűnt az évi 2 millió 424 ezer forint feletti jövedelmek esetén az adóalap kiegészítés. Ennek következtében a teljes jövedelem után egységesen 16 % személyi jövedelemadót kell fizetni. Ez jelentősen egyszerűsíti a 2013 évre vonatkozó bérekkel (bruttó-nettó) kapcsolatos kalkuláció.

Amennyiben a 2013 évre vonatkozó bérek besorolásával kapcsolatosan kérdés merül fel, készséggel állunk rendelkezése.


Budapest, 2013. január 11.

Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla

Kamarai tag könyvvizsgáló

 
 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

„A Stallum Kft vezetője és tulajdonosa, Dr.Sallai Csilla, a könyvelő-könyvvizsgáló szakma hazai elismert vezetője, a Könyvvizsgáló Kamara Könyvelői Tagozatának elnök asszonya, a könyvelők ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...