Vendéglátás áfája

Kedves Partnereink!

Az 5percadó c. szakmai blogban (www.5percado.hu) olvasható Tusnádi Márta adótanácsadó, okleveles könyvvizsgáló cikksorozatának újabb része, amelyben az üzleti eseményekkel kapcsolatos vendéglátás áfa levonhatóságának szabályait foglalja össze.

http://5percado.hu/a-vendeglatashoz-szorakoztatashoz-kapcsolodo-afa-levonasi-szabalyok/

A leggyakrabban a szakmai rendezvényekhez és az üzleti találkozókhoz kapcsolódó áfa levonhatóság kérdése merül fel.

„Főszabály szerint ezek áfája nem levonható. A kivételek elsősorban a továbbszámlázásra épülnek, tehát, ha továbbszámlázom és ebből fizetendő áfa keletkezik, akkor a beszerzés áfáját is levonhatom.

„Nem vonható le az áfa:

Élelmiszer, ital esetén - kivéve, azaz levonható az áfa:

– igazoltan továbbértékesítési célt szolgál
– igazoltan legalább 90%-ban úgy használja, egyéb módon hasznosítja, hogy az közvetlen anyagjellegű ráfordításként más termékértékesítés, szolgáltatás nyújtás adóalapjába épül be (közvetlenül a termeléshez, értékesítéshez felhasználja)”


„Nem vonható le az áfa:

Vendéglátó ipari szolgáltatás; egyes szórakoztatási célú szolgáltatások esetén - kivéve, azaz levonható az áfa:

– a szolgáltatást igazoltan közvetített szolgáltatás teljesítése érdekében veszik igénybe.”

„Az üzleti célú ebéd (étel-ital) áfáját nem lehet levonni akkor sem, ha azt az adóköteles tevékenységgel kapcsolatban merül fel (azaz például egy üzleti partnerrel ebédel az ügyvezető). Ugyanez a helyzet az irodai vendéglátással, mivel ez esetben ételt-italt szerzek be, ezért ez is az áfa levonási tilalom alá esik.”

Az üzleti célú a kategóriába esnek a különféle szórakoztató jellegű szolgáltatások igénybe vétele, illetve nyújtása.

A belföldi és külföldi kiküldetéseknél is gyakran merül fel élelmezési jellegű vagy személyi jellegű szolgáltatásokra vonatkozó kiadások. Az ezekre vonatkozó áfa sem vonható le – függetlenül attól, hogy belföldön vagy külföldön merültek fel.

A szakmai konferenciákon, tréningeken való részvétel díjai is gyakran tartalmaznak élelmezési és szórakoztató szolgáltatásokat.

„Az áfa levonás szempontjából ilyenkor az első kérdés, mi volt a rendezvény célja? Hiszen - az áfa csak az adóköteles tevékenységhez beszerzett termékek és igénybevett szolgáltatások arányában helyezhető levonásba. Ha csapatépítés jelleggel szórakoztatási célú szolgáltatások is felmerülnek egy konferencián, akkor annak áfa tartalmát nem lehet levonni. A konferencián felmerülő szakmai cél érdekében felmerült szolgáltatások adója viszont levonható. Például, ha a konferencia tartalmaz szakmai előadásokat és este egy tánc esetet, akkor a terem bérleti díj, vagy hangosítás szolgáltatása esetében nem egyértelmű az áfa levonása.”

„Itt vagy arányosítással kell megállapítani a szakmai és szórakozási arányt (pl. az idő mértékegységében kifejezve), vagy, ha más helységben van a szórakoztatási célú és a szakmai célú rendezvény, akkor tételes elkülönítéssel is meghatározható a levonható áfa összege.”

„Ha az igénybevett vendéglátóipari, vagy szórakoztatási célú szolgáltatást az adózó továbbszámlázza a résztvevőnek (mindegy, hogy magánszemély, vagy vállalkozás), akkor megvalósul a továbbértékesítés, a kimenő számlában fizetendő áfát állapít meg és így a bejövő számla áfája levonható.”

Egy szakmai rendezvény szervezése előtt célszerű adótanácsadóval, számviteli szakemberrel egyeztetni az aktuális adózási kérdésekről, mert az előzetesen levonható általános forgalmi adón kívül további adózási, illetve elszámolás-technikai, dokumentálási kérdések is felmerülnek.


Budapest, 2015. július 30.

Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló



 



 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Én még nem tudtam olyan szakmai kérdéssel, problémával fordulni Sallai Csillához, amire ne tudott volna azonnal abszolút kielégítő választ adni, sőt az Ő válaszai általában nem egyszerűen válaszok, hanem komplett elemzések ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...