Változás a számlázási rendszerben

Ez a cikk 2010. novemberében frissült utoljára. Azóta történhettek olyan jogszabályváltozások, amelyeket a tartalom felhasználásánál figyelembe kell venni.

 

Kedves Partnereink!

A nemzetgazdasági miniszter 2010. szeptember 27-ével hatályon kívül helyezte azt a rendelkezését, amely szerint „a számlázó programnak adattartalmának papírra nyomtatása során biztosítania kell, hogy a számla eredeti és másolati példánya egymástól megkülönböztethető, és eredeti példányként csak egy példányban legyen nyomtatható”.
A változtatással az EU-ban is elfogadott normákhoz igazodott az eddig az EU szabályoknál szigorúbb magyar szabályozás.
 

Továbbra is a követelmény a szigorú számadás alá vonás és a számlapéldányok hiánytalan elszámolása, azonban ennek módjára vonatkozóan nincs hatályos jogszabályi rendelkezés. A számla kibocsátója belátása szerint dönthet, miként kíván e követelménynek megfelelni. Továbbra is alkalmazható az a már megszokott megoldás, amely szerint az egyes számlákon továbbra is feltünteti a példányszámokat, illetve annak eredeti, vagy másolati jellegét. Ekkor nincs semmi teendő, tovább lehet folytatni a kiszámlázást a korábbi számlázó szoftverrel.

A számla kibocsátója dönthet úgy is, hogy nem kívánja folytatni a korábbi gyakorlatot, és olyan számítógépes programot alkalmaz, amely a számlapéldányszámok rávezetése nélkül bocsátja ki a számlát. Ez esetben azonban kérdéses, hogy a vállalkozó milyen módon tud megfelelni a számlákra vonatkozó szigorú számadás, illetve a számlapéldányok hiánytalan elszámolására vonatkozó, továbbra is hatályos követelményeknek.

A fentiek alapján a legegyszerűbb és legbiztonságosabb megoldás, ha a vállalkozás az eddig bevált és a régi, illetve az új, enyhébb számlázási szabályoknak is megfelelő számlázó programmal folytatja a továbbiakban is a kimenő számlák kiállítását.
Abban az esetben, ha változtatni szeretni, kellő körültekintéssel kell eljárnia.



Budapest, 2010. november 12.

 Tisztelettel:
 
 dr. Sallai Csilla
 Kamarai tag könyvvizsgáló

 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

"Dr. Sallai Csillát több mint egy éve ismerem, és bátran mondhatom, hogy eddigi üzleti pályafutásom alatt, még nem találkoztam ennyire elkötelezett, szakértő könyvvizsgálóval.

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...