UBER adózása

Kedves Partnereink!

Az iránymutatás már az elején tisztázza, hogy a
„mobil alkalmazások segítségével igénybevett személyszállítási szolgáltatás nyújtóinak (például Uber-sofőrök) adókötelezettségeik teljesítése során az egyes adó jogszabályok általános rendelkezéseit kell alkalmazni.”

A platform alkalmazásával összefüggő szolgáltatást nyújtójának adószámot és közösségi adószámot is ki kell váltania, mert egy másik tagállamban letelepedett céggel szerződéses kapcsolatban áll.
A szolgáltatásának üzletszerűnek minősül, ezért áfa-alannyá is válik a sorőr. Ezért a NAV-nál be kell jelentkeznie. Választhatja az alanyi adómentességet is, ha az adóköteles tevékenységéből származó bevétele éves szinten, időarányosan nem haladja meg a 6 millió forintot.

„A sofőrt az utasok számára nyújtott szolgáltatás után adó fizetési, bevallási és számlaadási kötelezettség terheli.”

Attól, hogy az utas nem közvetlenül a sofőrnek fizet viteldíjat és azt nem készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel vagy pénzhelyettesítő eszközzel teljesíti, a sofőr nem mentesülhet a számlaadási kötelezettség alól.
„Az utas számára nyújtott szolgáltatásról minden esetben számlát kell kibocsátania, legkésőbb a szolgáltatás teljesítését követő 15 napon belül. A szolgáltatásról kibocsátott számlában adót is tartalmazó ellenértékként az utas által megtérített teljes összeget kell szerepeltetnie.”

Az Uber sofőr megszerzett bevételének adózása attól függ, hogy milyen formában működik.

A vállalkozási forma lehet:

  • egyéni vállalkozó vagy
  • társas vállalkozó.


A konkrét adózási mód lehet:

  • egyéni vállalkozónál az Szja törvény szabályai szerint,
  • társas vállalkozónál a társasági adó szabályai szerint.


Van rá lehetőség, hogy az Uber sofőr kisadózó legyen, s akkor

  • egyéni vállalkozóként vagy
  • Bt beltagként

választhatja a KATA-t, amely igen kedvező adózási lehetőség.
A vállalkozási formától függetlenül (akár egyéni, akár társas vállalkozóként) két évet meghaladóan működés után az egyszerűsített vállalkozói adó (EVA) is választható.

A NAV felhívja a figyelmet, hogy a
„gazdasági tevékenység bejelentésének elmulasztása illetve a gazdasági tevékenység adószám hiányában való folytatása az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.) rendelkezéseibe ütközik és a hivatkozott jogszabály előírásai alapján szankcionálható.”

A részletes szabályok megtalálhatók a NAV oldalán:
http://www.nav.gov.hu/nav/ado/szja/Uber_sofor_vagyok__ho20160122.html

Vélhetően az Uber sofőrök a jövőben fokozott adóhatósági figyelmet fognak kapni …


Budapest, 2016. február 01.

Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló



 
 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

"Dr. Sallai Csillát több mint egy éve ismerem, és bátran mondhatom, hogy eddigi üzleti pályafutásom alatt, még nem találkoztam ennyire elkötelezett, szakértő könyvvizsgálóval.

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...