Társadalombiztosítás külföldön

Kedves Partnereink!  

A Közösségen belül nincs egységes társadalombiztosítási rendszer, minden tagállam maga határozza meg, hogy 

  • mely ellátásokat, 
  • milyen feltételekkel, 
  • mely személyeknek nyújt, és 
  • az ellátások fedezetéül milyen mértékű járulékot kell fizetniük a biztosítottaknak, foglalkoztatóknak.   

 

Ez mellett azonban fontos szabály, hogy az EGT állampolgárai - nemzeti hovatartozástól függetlenül – társadalombiztosítási szempontból 

  • olyan jogokkal rendelkeznek, és 
  • olyan kötelezettségek terhelik őket bármely tagállamban,                                          mint az adott tagállam állampolgárait.    

 

Főszabály szerint az egy tagállamban – nem kiküldetés keretében – tevékenységet folytató személyek abban az államban tartoznak a társadalombiztosítási kötelezettség alá, amelyben kereső tevékenységüket végzik. Kiküldtetés esetén azonban az egyik tagállam területén munkavállalót alkalmazó munkáltató a munkavállalót másik tagállam területére küldi ki abból a célból, hogy ott nevében munkát végezzen, akkor a munkavállaló továbbra is a küldő állam társadalombiztosítási szabályai szerint lesz biztosított, feltéve, hogy a munkavégzés időtartama nem haladja meg a 24 hónapot.  

 

A társadalombiztosítási jogra vonatkozóan is segíthet az eligazodásban a nemzetközi szabályozás: 

  • 2010. május 1-jétől alkalmazandó a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló 883/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (röviden: Közösségi rendelet). és 

  • a végrehajtására vonatkozó eljárás megállapításáról szóló 987/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: Vhr.).      

Abban az esetben, ha bármely vállalkozás vagy magánszemély határokon átnyúló tevékenységet tervez, előzetesen tájékozódni kell az érintett ország(ok) társadalombiztosítási szabályai felől. Ezzel elkerülhetővé válik, hogy a munkavállaló külföldi tartózkodása alatt  

  • orvosi ellátást igénylő eset (pl. baleset) bekövetkezése esetén, vagy  
  • külföldi társadalombiztosítási szerv ellenőrzése esetén súlyos következmények (sok millió forintot is kitevő ellátási díj megfizetése vagy bírság) forduljanak elő.   

 

Külföldi foglalkoztatás vagy csak kiküldetés esetén is célszerű a célország társadalombiztosítási előírásait megismerni. Ezzel kapcsolatosan az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (https://www.oep.hu)  honlapján vagy a NAV tájékoztatóját célszerű átnézni. (NAV 4. információs füzet – https://www.nav.gov.hu/nav/inf_fuz?honap=2015_11  )  

 

Mindezeken túlmenően minden külföldre utazó személynek legalább annyit be kell látnia, hogy a külföldi társadalombiztosítás ellátások jelentősen eltérnek a hazaitól, s a megfelelő tájékozódás mellett kockázat alapú biztosítások megkötése is célszerű.      

 

Budapest, 2017. április 4.  

 

Tisztelettel:      

 

dr. Sallai Csilla

Kamarai tag könyvvizsgáló        

 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

"Dr. Sallai Csillát több mint egy éve ismerem, és bátran mondhatom, hogy eddigi üzleti pályafutásom alatt, még nem találkoztam ennyire elkötelezett, szakértő könyvvizsgálóval.

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...