Támogatások

Kedves Partnereink!

 

Ahhoz, hogy egy vállalkozás – akár már a pályázatírás időszakában -helyesen mérje fel a támogatás pénzügyi hatását, tisztában kell lenni a vonatkozó előírásokkal.

 

Adott támogatások elszámolása

Az adott támogatásokat pénzügyi rendezéskor (kifizetéskor) kell elszámolni. Egy másik vállalkozásnak adott támogatást a támogatást nyújtó fél az egyéb ráfordításai között számolja – függetlenül attól, hogy milyen célra adták.

 

Kapott támogatások elszámolása

 

3 féle támogatási típust kell megkülönböztetni. Hogy milyen jellegű egy támogatást, az a pályázat és/vagy a támogatás mögött álló szerződés tartalmazza.

 

1 – Tőketartalékba kerülő támogatások

 

Tőketartalékba csak jogszabályi előírás alapján kerülhet fejlesztési támogatás elszámolásra. Ide tartoznak a Szakképzési Alapból és az EMVA uniós forrásból kapott támogatások. Hatásuk az eredményre, illetve a mérlegre:

  • Csak a mérlegfordulónapig befolyt támogatást lehet elszámolni (igénylés alapján nem lehet).
  • A saját tőkét fogják növelni, így hatásuk nem jelentkezik meg a cég eredményében.
  • Ha valamilyen feltétel teljesítéséhez kötik, akkor lekötött tartalékba kell átvezetni, amelyet csak a feltétel teljesülésekor lehet felszabadítani. Így csak ez után lehet a tőketartalék címén kapott pénzt kivonni a cégből – például a jegyzett tőke leszállítása révén – amikor már visszakerült a tőketartalékba.

 

2 – Fejlesztési támogatások

 

Azok a támogatások, amelyeket jellemzően valamilyen tárgyi eszköz vagy immateriális jószág megszerzéséhez igényelnek.

  • Ezeket a támogatásokat pénzügyi rendezésekor (amikor befolyik) bevételként kell elszámolni.
  • Ha a támogatás a következő üzleti évben, de a mérlegkészítés időpontja előtt folyik be, de a fejlesztésből megvalósuló eszközt előző év(ek)ben használatba vették (aktiválták) és így értékcsökkenési leírást számoltak már el, akkor sem lehet a támogatást megelőző üzleti évre elszámolni (a költségek, ráfordítások ellentételezése csak a befolyás üzleti évétől kezdődik, nincs önellenőrzés).
  • A bevételként elszámolt támogatást időbelileg el kell határolni. A támogatásonként kimutatott halasztott bevételt a fejlesztés során megvalósított eszköz bekerülési értékének, illetve bekerülési értéke arányos részének költségkénti, illetve ráfordításkénti elszámolásakor kell megszüntetni.
  • Meg kell szüntetni a fejlesztési támogatás miatt kimutatott halasztott bevételt a támogatás visszafizetésekor is.

 

3 -Költségek ráfordítások ellentételezésére kapott támogatások

 

Ezek a támogatások a vállalkozásban felmerült költség vagy ráfordítás ellentételezését szolgálják. Sokszor nehéz az ilyen jellegű támogatásokat az árbevételtől megkülönböztetni, de a különválasztás viszont számviteli és adózási okból igen fontos. Az így kapott pénz (vagy bármilyen más eszköz) nem számít ellenértéknek, tehát nincs mögötte teljesítmény, szolgáltatás, termékértékesítés. Itt is különböző fajta támogatásoklehetnek:

  • A jogszabály alapján járó támogatások esetén egyéb bevételként kell elszámolni a befolyt, illetve az üzleti évhez kapcsolódóan a mérlegkészítés időpontjáig igényelt - csak normatív jellegű - támogatás összegét. Ha azonban a költség a tárgyévben, vagy az azt megelőző években még nem merült fel, akkor a támogatást időbeli leg el kell határolni - feloldása a költség felmerülésekor esedékes.
  • Egyéb támogatások azon támogatások, amelyek nem tartoznak az előbbibe, és amennyiben az a tárgyévhez vagy a tárgyévet megelőző üzleti évhez kapcsolódnak, befolyáskor számolhatók el. Ha az elszámolás mérlegkészítés időpontjáig megtörténik, akkor a járó összeg elszámolható az előző évre. Ez a megengedő fogalmazás egy vállalkozási döntési lehetőséget jelent – ilyenkor célszerű az adott cég jövedelmi helyzetének az elemzése.
  • A pályázat útján elnyert támogatásokra az utólagos finanszírozás a jellemző, azaz a költségek, ráfordítások előbb felmerülnek és a hozzá kapcsolódó támogatás későbbi év(ek)ben folyik be.

 

A felmerült költséget nem lehet időbelileg elhatárolni, ha a támogatás nem kerül elszámolásra. Ebben az esetben lehetőség nyílhat arra is, hogy a felmerült költséget alapítás-átszervezés aktivált értékeke címén aktiválják. A fenti összefoglaló alapja a számvitelről szóló 2000. évi C törvény, illetve a Penta Unió évzárással foglalkozó írása.

http://www.penta.hu/blog/a-2016-os-uzleti-ev-zarasa

 

A számviteli szakemberek – az erre a kérdéskörre vonatkozó külön szerződésük alapján - a pályázat előzetes dokumentumai és a támogatási szerződésben foglaltak alapján segítséget tudnak nyújtani a vállalkozásoknak

  • a pályázatokon való részvétel realitásának felméréséről;
  • a támogatás eredményre gyakorolt hatásának tervezésében;
  • a támogatásokkal való elszámolás szabályszerűségének biztosításában. Jobb előzetes konzultációval felmérni a lehetőségeket és kötelezettségeket, mint helytelen vezetői döntéssel kockáztatni a vállalkozás gazdálkodását.

 

Budapest, 2017. március 8.

 

Tisztelettel:   

 

dr. Sallai Csilla   

Kamarai tag könyvvizsgáló    


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Én még nem tudtam olyan szakmai kérdéssel, problémával fordulni Sallai Csillához, amire ne tudott volna azonnal abszolút kielégítő választ adni, sőt az Ő válaszai általában nem egyszerűen válaszok, hanem komplett elemzések ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...