Reklámozás fogyasztóvédelmi oldala

Kedves Partnereink!

A reklámok mindennapi gazdasági élet részét képezik. A hirdetések azonban a pozitív töltetű információnyújtáson túl jogszabályokba ütközőek, különböző érdekeket sértőek is lehetnek.

A vállalkozások nagy része nincs tisztában az alapvető fogyasztóvédelmi, reklám- és versenyjogi követelményekkel. Ez persze nem is csoda, hiszen igen széleskörű és igen speciális joganyagról van szó. A teljesség igénye nélkül az alábbiakban felsoroljuk a leglényegesebb jogszabályokat, amelyek ismeretére szükség volna ahhoz, hogy egy vállalkozás helyesen járjon el a termékeinek, szolgáltatásainak reklámozása során.

•    Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény
•    A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény
•    A sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény
•    A kereskedelmi tevékenység végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet
•    A termékek eladási ára és egységára, továbbá a szolgáltatások díja feltüntetésének részletes szabályairól szóló 4/2009. (I. 30.) NFGM-SZMM együttes rendelet
•    A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény
•    A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény
•    A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény
•    A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény
•    A postáról szóló 2003. évi CI. törvény
•    Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény
•    Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény
•    A gazdasági reklámok és az üzletfeliratok, továbbá egyes közérdekű közlemények magyar nyelvű közzétételéről szóló 2001. évi XCVI. törvény
•    A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény
•    A távollevők között kötött szerződésekről szóló 17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet
•    A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény
•    A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény
•    A kutatás és közvetlen üzletszerzés célját szolgáló név- és lakcímadatok kezeléséről szóló 1995. évi CXIX. törvény
•    A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsának elvi jelentőségű döntései

A Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központjának támogatásával készült egy kiadvány, amely a kereskedők, szolgáltatók számára kíván segítséget nyújtani a reklámmal kapcsolatos jogok és kötelezettségek között. Ebben megtalálhatóak a reklámtevékenység fogyasztóvédelmi aspektusai, a vonatkozó jogszabályok, illetve a témával kapcsolatos hatósági döntések is.
A kiadvány az alábbi linken érhető el:

http://www.ofe.hu/mm/reklamtevekenyseg.pdf

 „Amennyiben egy vállalkozás megsérti a reklámozásra vonatkozó jogszabályokat, a jogellenes magatartás nemcsak a hatóságok által védeni hivatott közérdeket sértheti, hanem egyedi érdeksérelmet (kárt) is okozhat a fogyasztók és egyéb érintettek számára. A hatóságok eljárásának célja – ahogy bemutatásra került – a jogsértés megszüntetése, indokolt esetben szankcionálása. A fogyasztók pedig egyéni jogsérelmeiket orvosolandó, bírósági eljárást indíthatnak, vagy annak alternatívájaként békéltető testületi eljárást kezdeményezhetnek a vállalkozással szemben.”

Az előtt, mielőtt valaki egy termék vagy szolgáltatás reklámozásába kezdene mindenképpen célszerű a jogi feltételek felől tájékozódni. Ennek első lépése lehet a fent megadott jogszabályok, illetve információforrás megismerése. Ezt követően mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni a reklámok megtervezéséhez, gyakorlati megvalósításához, illetve a költség-haszon elv szem előtt tartásához.


Budapest, 2013. április 02.

Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló



 
 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...