Pénztárgép kontrollszalag


Kedves Partnereink!

Az adóhatóság 2012.11.15. napján az alábbi tájékoztatót tette közzé.

„Az adóhatósági ellenőrzések egyik legismertebb, a köztudatban leginkább élő formája a nyugtaadási kötelezettség ellenőrzése, vagyis a próbavásárlás. Az azonban már sokkal kevésbé közismert tény, hogy a revizorok a nyugtaadással egyidejűleg a pénztárgép kontrollszalagján rögzített adatokat is vizsgálják, amellyel a nyugtaadási hajlandóság és gyakoriság is nyomon követhető.

A kontrollszalag tulajdonképpen a pénztárgépi nyugta szűkített adattartalmú másodpéldánya. A lényeges adatokat a pénztárgép minden nyugta kinyomtatásakor a kontrollszalagon is rögzíti: így a nyugta sorszáma, összege, és kibocsátásának időpontja található rajta.

A revizorok próbavásárlásaik során kivétel nélkül ellenőrzik a kontrollszalagot is. Ez a jogkövető módon eljáró adózónak garancia, hiszen ezzel igazolni tudja a nyugta kiállításának tényét. A vizsgálatot végző revizor a próbavásárlási tételt csak akkor találja meg a kontrollszalagon, ha a nyugtát valóban szabályosan bocsátották ki, és összege bekerült a gép memóriájába.

A kontrollszalag nemcsak a próbavásárlások, de az utólagos ellenőrzések alkalmával is fontos szerephez jut. A szalagokat időrendi sorrendben – az elévülési időn belül – úgy kell megőrizni, hogy az az ellenőrzéskor áttekinthető és azonosítható módon rendelkezésre álljon. Ez a szabály vonatkozik a napi forgalmi jelentésre is a pénztárgép és taxaméter esetében. (A megőrzés részletes szabályait a 24/1995 (XI.22.) PM rendelet és az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény ( Art.) tartalmazza.)

Év végén – a bevétellel való egyeztetés érdekében – a pénztárgép adómemóriájának teljes kiíratását is el kell végezni, és az erről készült bizonylatot meg kell őrizni. Ez a kiíratás tételesen tartalmazza az adott időszakban elvégzett napi zárások összegeit, azaz azt, hogy az egyes napokon mennyi bevételt rögzítettek, valamint, hogy naponta hány bizonylatot (nyugtát) készítettek. Mindezek segítségével utólag rekonstruálni lehet, hogy mikor, milyen összegű pénztárgépi bizonylatokat bocsátott ki a vállalkozás.

Fontos, hogy a vállalkozás eleget tegyen a kontrollszalag megfelelő megőrzésének, hiszen ellenkező esetben az Art. szigorú szankcióval, akár egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtja a mulasztó adózót.”

A tájékoztatóban szereplő szankciót – mulasztási bírság – érdemes még azzal kiegészíteni a jövőre vonatkozóan, hogy azok a vállalkozások, amelyek belépnek a 2013 évtől majd választható –sok vállalkozás számára esetleg kedvező adózási feltételeket biztosító ún. KATA vagy KIVA hatálya alá, nyugta- vagy számlaadás elmulasztása miatti bírság kiszabása esetén kiesnek a kedvező adózói elbírálás alól, s két éven belül nem is kerülhetnek oda vissza.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatosan bármilyen kérdés merül fel, készséggel állunk rendelkezésre.


Budapest, 2012. november 15.

Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló
 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Tisztelt Elnök Asszony, Kedves Csilla!

A héten lezajlott szakmai versenyek második fordulóján és díjátadáson személyes részvételéért,
továbbá a versenyek támogatásáért ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...