Pénztárgép alkalmazás új szabályai

Kedves Partnereink!

Az Áfa tv 178.§-a mondja ki, hogy a nyugtaadási kötelezettség gépi kiállítással történő megvalósítása esetén, a nyugták, számlák, valamint a pénztárgép adatairól rendszeresen adatszolgáltatást kell teljesíteni az állami adóhatóság részére. Ezeket az adatokat az állami adóhatóság kizárólag az Art. szerinti adózók ellenőrzéséhez, ellenőrzésre történő kiválasztásához használhatja fel.

Amennyiben a pénztárgép működését az állami adóhatóság hírközlő eszköz és rendszer útján felügyeli az adatszolgáltatás közvetlen adatlekérdezéssel is megvalósítható. Ehhez a
−    pénztárgépet fel kell szerelni egy adóügyi ellenőrző egységgel (AEE) és
−    rendelkezni kell olyan elektronikus hírközlő hálózattal, mely megteremti a kapcsolatot a pénztárgép és az adóhatóság szerverei között.
A közvetlen adatlekérdezés alól kérelemre egyedi mentességet lehet kérni.

A Rendelet 1.sz. melléklete tartalmazza azon adóalanyok felsorolását, melyek nyugtaadási kötelezettségüket kizárólag pénztárgéppel, taxaméterrel teljesíthetik 2013. március 20-tól.

Ezek:

(a) a gyógyszertárak,

b) a 2009. október 15. napján hatályos TEÁOR ‘08 47.1–47.7 és 47.91 szerinti kiskereskedelmi, az 56.1 és 56.3 szerinti vendéglátási (kivéve a mozgó szolgáltatásnyújtást), az 55.1–55.3 szerinti szálláshely-szolgáltatási, a 77.1–77.2 és 77.33 szerinti kölcsönzési és a 95.1–95.2 szerinti javítási tevékenységet folytató valamennyi adóalany, üzlet, mozgóbolt,

kivéve:

ba) a betétdíjas göngyöleget visszaváltó üzlet,

bb) a csomagküldő kereskedelem, kivéve annak nyílt árusítást végző üzlete, bemutatóterme,

bc) az ipari – kivéve élelmiszeripari – tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, ha termelő és értékesítő tevékenységét ugyanabban a helyiségben folytatja,

bd) a termelői borkimérés,

be) az utazási iroda, utazási ügynökség, turisztikai szolgáltató iroda utazási szolgáltatásai tekintetében,

c) a 2009. október 15. napján hatályos TEÁOR ‘08 46.2–46.7 szerinti nagykereskedelmi tevékenységet folytató adóalanyok, üzletek a kiskereskedelmi értékesítésük tekintetében.

Nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag taxaméterrel tehetnek eleget a taxi-szolgáltatást nyújtó adóalanyok.)


Fontos megjegyezni, hogy az Áfa tv.166.§ (2) alapján nyugta helyett az adóalany számla kibocsátásáról is gondoskodhat. Ebben az esetben mentesül a gépi kiállítású nyugta-kibocsátási kötelezettség alól!

A fenti adóalanyok az adatszolgáltatásukat a Rendeletnek megfelelő pénztárgépeikkel 2013. május 1-jétől kötelesek teljesíteni.

A 2013. március 20-át megelőzően engedélyezett, de az e rendeletben foglalt előírásoknak meg nem felelő pénztárgépek 2013. június 30-ig üzemeltethetők. A NAV internetes honlapján 2013. március 10-ig közzéteszi a legkésőbb ezen időpontig használható pénztárgépek típusmegnevezését és engedélyszámát.

A 2013. március 20-át megelőzően engedélyezett, de az e rendeletben foglalt előírásoknak meg nem felelő, elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépek 2013. december 31-éig üzemeltethetőek. Ezen pénztárgépek üzemeltetője 2014. február 28-ig köteles a pénztárgép adómemóriáját a 2013. január 1. és a pénztárgép használatból történő kivonása közötti időszak vonatkozásában kiíratni, és azt az adó megállapításához való jog elévüléséig megőrizni.
Az elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépek esetében az adatszolgáltatási kötelezettséget 2013. július 1. és a pénztárgép használatból történő kivonása (legkésőbb 2013. december 31.) között az elektronikus naplók, valamint az elektronikus naplók adattartalmának NAV részére elektronikus úton történő megküldésével kell teljesíteni havonta, a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig. Ennek részleteit a NAV internetes honlapján 2013. március 10-ig közzéteszi.

Kérelem alapján az az adóalany mentesülhet, akinek a székhelye, telephelye, üzlete, pénzátvételi helye, ahol a pénztárgépet üzemelteti, olyan helyen található, ahol az a rendelet szerinti adatkapcsolat létesítéséhez szükséges elektronikus hírközlő hálózat önhibáján kívül nem áll rendelkezésre illetve aránytalan terhet jelentene annak biztosítása.
A mentesítés 1 évre szól, de újbóli kérelemre hosszabbítható.
A rendelet szabályozza, hogy a mentesítés időszaka milyen más módon kell eleget tenni az adatszolgáltatásnak (pl. CD/DVD lemezen beküldeni az adóhatóságnak az előírásoknak megfelelően, vagy a pénztárgépét a napi zárást követően legalább 1 óra időtartamra úgy helyezni el, hogy az elektronikus hírközlő hálózat elérhető.)

A pénztárgép használatra nem kötelezett adóalany, illetve az adóalany azon tevékenysége tekintetében, amely vonatkozásában nem kötelezett pénztárgép használatra, a 2013. március 20-át megelőzően engedélyezett, de az a rendeletben foglalt előírásoknak meg nem felelő pénztárgépet 2015. január 1-jéig üzemeltetheti.

A pénztárgép adómemóriáját ki kell íratni

a) adómemória csere esetén,

b) a bevétellel való egyeztetés érdekében, az adóévet követő második hónap utolsó napjáig,

c) az állami adóhatóság e rendelet szerint vagy adóellenőrzés során eljáró alkalmazottjának felhívására.

Az adómemória kiíratást a pénztárgépnaplóba be kell jegyezni.

A NAV honlapján megjelentetett három közleményt, melyek tartalmazzák
-    a 2013. december 31-ig (elektronikus naplóval rendelkező gépek),
-    a 2013. június 30-ig (hagyományos gépek),
-    illetve a 2015. január 1-jéig (pénztárgép használatra nem kötelezettek)
használható pénztárgépek listáját.

A mellékletek az alábbi linkről tölthetők le.
http://www.nav.gov.hu/nav/online_penztargepek/online_penztargepek.html
A NAV külön e-mail címet is létrehozott a Pénztárgép rendeletre, az online pénztárgépekre való átállással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókra vonatkozó kérdések fogadására: penztargep@nav.gov.hu

Valószínűsíthető, hogy a határidők lejárta után az adóhatóság ellenőrzést fog folytatni azoknál a vállalkozásoknál, akik kötelezettek lettek volna a pénztárgép cseréjére. A nem megfelelően adott számla és nyugta jelentős bírságot vonhat maga után.



Budapest, 2013. március 18.

Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló



 
 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

20 éve dolgozom Dr.Sallai Csillával és a cégével, az alábbi tapasztalataimról tudok röviden beszámolni, a Stallum Kft-t az alábbiakban tudnám röviden jellemezni.

Sallai Csilla varázslatos személyisége és ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...