Nemzeti Jogszabálytár

Kedves Partnereink!

A Kormány a 338/2011. (XII. 29.) Korm. rendelettel döntött a Nemzeti Jogszabálytár létrehozásáról.
2012. március 1-től kezdve - az önkormányzati rendelet kivételével - a Nemzeti Jogszabálytárban egységes szerkezetű szöveggel közzé kell tenni valamennyi, a lekérdezés napján hatályos jogszabálynak

  • a lekérdezés napján hatályos szövegét,
  • a lekérdezés napját megelőző valamennyi időállapotát a lekérdezés napját megelőző öt évre visszamenőleg és
  • a lekérdezés napját követő három időállapotát.
  • a lekérdezés napján még hatályba nem lépett jogszabálynak az első három időállapotát egységes szerkezetű szöveggel;

a lekérdezés napját megelőző 5 évben hatályban volt jogszabálynak a hatályvesztést megelőző időállapotát.

Az egységes szerkezetű szöveget a jogszabály vagy a jogszabályt megváltoztató jogszabály kihirdetését követő 3 munkanapon belül kell közzétenni azzal, hogy a változással érintett jogszabálynál a várható módosulásra a kihirdetést követően haladéktalanul utalni kell.

A lekérdező kérelmére a Nemzeti Jogszabálytár – az önkormányzati rendelet kivételével tájékoztatást ad valamennyi, a lekérdezés napját megelőző 20 évben hatályban volt jogszabály megelőző időállapotában hatályos szövegéről.

A Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni a köztársasági elnök, az Országgyűlés, a Kormány és más testületi központi államigazgatási szerv, a Kormány tagjai, az Alkotmánybíróság, valamint a Költségvetési Tanács határozatát, valamint a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a Kormány más tagja, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, és a legfőbb ügyész normatív utasítását.

A Nemzeti Jogszabálytár biztosítja a közzétett jogszabály és a közjogi szervezetszabályozó eszköz
kibocsátójára,
számára

  • címére,
  • a kibocsátás évére, valamint
  • szövegében történő több-szempontú

keresés lehetőségét.

A Nemzeti Jogszabálytár a www.njt.hu honlapon működik.
A felület a kormányportálról, valamint a kormányzati portálról is elérhető.
A Nemzeti Jogszabálytár szolgáltatója a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft.

A római jogból származik a „jogszabályok nem ismerete nem mentesít” alapelv.
Egyetlen vállalkozás sem engedheti meg magának, hogy a rá vonatkozó jogszabályokat figyelmen kívül hagyja.
A vállalkozás könyvelője általában csak azokról a jogszabályi előírásokról, illetve változásokról tájékoztatja a céget, amelyek az ő munkájával és a vállalkozás gazdálkodásával kapcsolatosak. Sőt, azokról is – a jogszabályok bonyolultsága, gyakori változása miatt – csak részleteiben. A többi vonatkozó jogszabály megismerése a vállalkozás feladata és felelőssége. Ezért mérföldkő a vállalkozási kultúra előre vitelében a Nemzeti Jogszabálytár létrehozása.


Budapest, 2012. április 11.

Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló








Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

BNI tagságom egyik nagy előnyének tartom, hogy megismertem dr. Sallai Csillát és a Stallum Kft-t, akikkel stratégiai partnerséget kötöttünk.  Csilla  cége nem egy átlagos könyvelő iroda, ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...