Nem online pénztárgépek selejtezése


Kedves Partnereink!

Az online pénztárgépek üzembe helyezését követően nem használható pénztárgépek esetében az üzemeltető választhat, hogy a berendezést kivonja a használatból, illetve szerviz közreműködésével selejtezi.
 

Ha az üzemeltető maga vonja ki a használatból a pénztárgépet, úgy erről köteles az adóhatóságnak adatot szolgáltatni. A használatból kivont készülék adómemóriáját köteles az adó megállapításához való jog elévüléséig megőrizni.

Az adómemória megőrzése történhet a pénztárgép megőrzésével, ebben az esetben nincs lehetőség a gép leadására hulladékként.

Az üzemeltetőnek lehetősége van a pénztárgép selejtezésére is, amelyet szerviz végezhet a rá vonatkozó szabályok szerint. Ebben az esetben a pénztárgép üzemeltetőjét nem terheli adatszolgáltatási kötelezettség, azt a szerviz köteles teljesíteni. A selejtezésnek része az adómemória kiszerelése is, amelyet az üzemeltető köteles megőrizni az adó megállapításához való jog elévüléséig.

A pénztárgép tulajdonosa dönthet úgy, hogy az eredeti funkciójára rendeltetésszerűen már nem alkalmas, így hulladékká váló pénztárgépet a gyártó vagy forgalmazó cégnek adja át. Dönthet azonban úgy is, hogy nyilvántartásba vett, illetve hulladékkezelői engedéllyel rendelkező vállalkozásnak adja át.

A gyártók kötelesek azoknak a hulladékká vált pénztárgépeknek az átvételére, amelyek az általuk forgalmazott termékkel jellegükben és funkciójukban azonosak. A készülék átvételéért díjat, térítést főszabályként nem, csak meghatározott esetekben kérhetnek, illetve a gép átvételét is csak meghatározott az esetekben tagadhatják meg.

A forgalmazók új pénztárgép értékesítésekor kötelesek az értékesített berendezéssel azonos mennyiségű és azonos elsődleges használati célú háztartási elektromos berendezést átvenni. A forgalmazó sem kérhet ezért díjat, és az átvételt csak meghatározott esetekben tagadhatja meg. A hulladék átadásának ösztönzése érdekében viszont fizethetnek díjat a forgalmazók.

A pénztárgép hulladékként történő átvételéért a gyártó, illetve forgalmazó csak kivételes esetben számolhat fel díjat, viszont a selejtezésért, illetve az adómemória kiszereléséért a szerviz saját díjszabása szerint jogosult erre, így az üzemeltetőnek ebben az esetben költsége merülhet fel.

A Ht. (a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény) értelmező rendelkezése alapján a hulladék bármely anyag vagy tárgy, amelytől birtokosa megválik, megválni szándékozik vagy megválni köteles. Erre tekintettel tehát a jogszabályi rendelkezések változása miatt a továbbiakban rendeltetésszerűen nem használható pénztárgépek nem válnak automatikusan hulladékká, csak a fentiek esetében.

http://www.nav.gov.hu/data/cms309322/Tajekoztato_ptg_hull%282%29_2013.11.26.pdf

Budapest, 2013. december 2.

Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló


    
    

 


 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

"Dr. Sallai Csillát több mint egy éve ismerem, és bátran mondhatom, hogy eddigi üzleti pályafutásom alatt, még nem találkoztam ennyire elkötelezett, szakértő könyvvizsgálóval.

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...