Nehéz helyzetben lévő vállalkozás

Kedves Partnereink!

Nehéz helyzetben lévő vállalkozásokról az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet 6. §. rendelkezik.

A jogszabály egyértelműen kimondja, hogy ha uniós állami támogatási szabály másként nem rendelkezik, nehéz helyzetben lévő vállalkozás nem részesülhet állami támogatásban.

Egy vállalkozás akkor tekinthető nehéz helyzetben lévőnek, ha az képtelen - akár saját erejéből, akár pedig a tulajdonosai, részvényesei vagy a hitelezői által biztosított források révén - arra, hogy megállítsa a veszteségek halmozódását, amely a hatóságok külső beavatkozása nélkül teljes bizonyossággal azt eredményezné, hogy rövid- vagy középtávon feladja üzleti tevékenységét.

Valamely vállalkozás méretétől, illetve a körülményektől függetlenül akkor minősül nehéz helyzetben lévőnek, ha
a) korlátolt felelősségi alapon működő társaság esetén jegyzett tőkéjének több mint a fele nincs meg, és annak több mint egynegyede az előző 12 hónap során veszett el,
b) olyan társaság esetén, ahol legalább egyes tagok korlátlan felelősséggel bírnak a társaság tartozásai tekintetében, a társaság könyveiben kimutatott tőkének több mint a fele nincs meg, és annak több mint egynegyede az előző 12 hónap során veszett el vagy
c) az adott vállalkozás - függetlenül a vállalkozási formától - megfelel a felszámolási eljárás kritériumainak.

A fentieken túl akkor is nehéz helyzetben lévő vállalkozás besorolás alá esik egy adott vállalkozás, ha veszteségei nőnek, forgalma csökken, leltári készletei felhalmozódnak, fölös kapacitása megemelkedik, megrendelés-állománya jelentős mértékben csökken, pénzforgalma csökken, adóssága nő, a nettó eszközérték leírása csökken vagy teljesen leírásra kerül.

Egy támogatás megítélésének szempontjából fontos dologra kell felhívni a figyelmet.
(1)    A támogatást nyújtó dönt arról, hogy a fenti feltételek fennállnak-e. Ez azt jelenti, hogy egy adott támogatásra való igénylés akkor is benyújtható, ha előre látszik, hogy a vállalkozás nem fog megfelelni az elvárt feltételeknek. Ilyen esetben a pályázat megírására, a dokumentáció összeállítására fordított munka feleslegessé válik.

(2)    A pályázatoknál fontos további jogi feltétel, hogy „ha a támogatási intézkedés a csoportmentességi rendelet hatálya alá tartozó állami támogatásnak minősül, a kis- és középvállalkozást csak akkor kell nehéz helyzetben lévőnek tekinteni, ha megfelel a csoportmentességi rendelet 1. cikk (7) bekezdésében meghatározott feltételeknek.” Ez a kritérium is azt támasztja alá, hogy  

E két feltétel miatt is nagyon fontos, hogy bármilyen pályázatnál, támogatásnál csak jó eredményességgel működő, a feltéteket megfelelően ismerő pályázatíró céggel dolgozzon együtt egy vállalkozás.

A pályázatok, támogatási kérelmek előkészítése, megírása nem tartozik bele a klasszikus értelemben vett könyvelési, illetve számviteli tevékenységbe. Ügyfeleink számára azonban ajánlani tudunk megfelelő szakismerettel, gyakorlattal és komoly referenciával rendelkező pályázatíró céget.

Ahhoz azonban, hogy bárki is megállapíthassa, hogy egy adott vállalkozást nehéz helyzetben lévő vállalkozásnak kell-e tekinteni, megfelelő számviteli outputokra van szükség. Ezt azonban csak egy stabil könyvelési háttér képes ügyfeleinek biztosítani.


Budapest, 2013. augusztus 26.

Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló



 
 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Én még nem tudtam olyan szakmai kérdéssel, problémával fordulni Sallai Csillához, amire ne tudott volna azonnal abszolút kielégítő választ adni, sőt az Ő válaszai általában nem egyszerűen válaszok, hanem komplett elemzések ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...