Munkaerő kölcsönzés új szabályai

Kedves Partnereink!

A munkaerő-kölcsönzés olyan tevékenység, amelynek keretében a kölcsönbeadó a vele kölcsönzés céljából munkaviszonyban álló munkavállalót ellenérték fejében munkavégzésre a kölcsönvevőnek átengedi.
A kölcsönbeadó és a kölcsönvevő a polgári jog szabályai szerint állapodik meg a kölcsönzésről, de a Munka Törvénykönyve szerint a felek a megállapodásának tartalmaznia kell a munkaerő-kölcsönzés időtartamát

  • a munkavégzés helyét,
  • az elvégzendő munka jellegét.

A munkavállaló a kölcsönadóval köt munkaszerződést, melyben jelezni kell, hogy az kölcsönzés céljából jött létre, továbbá meg kell állapítani az alkalmazott személyi alapbért és azt, hogy a munkavállaló milyen jellegű munkavégzésre vagy munkakörben foglalkoztatható.


Az adózás rendéről szóló 2003. évi XCII. törvény Art. 17. § (17) bekezdése új szabályt ír elő.
Ennek alapján a munkaerőt kölcsönvevő köteles az állami adóhatósághoz bejelenti a munkaerő-kölcsönzés keretében történő foglalkoztatásra vonatkozóan a következő adatokat.
A foglalkoztatás megkezdése napját megelőző napon, de legkésőbb a foglalkoztatás megkezdésének napján

  • a munkaerő-kölcsönzési szerződéssel érintett munkavállaló nevét és adóazonosító jelét - ennek hiányában természetes személyazonosító adatait és lakcímét -, valamint
  • a kölcsönbeadó nevét és adószámát, és
  • a foglalkoztatás megkezdésének napját


A foglalkoztatás befejezésének napját követő napon

  • a munkaerő-kölcsönzési szerződéssel érintett munkavállaló nevét és adóazonosító jelét, valamint
  • a kölcsönbeadó nevét és adószámát, és
  • a foglalkoztatás befejezésének napját.



Magyar vállalkozás külföldi személyt is kölcsönvehet. Ilyenkor a kölcsönbeadó - általában - külföldi vállalkozás. Ezzel kapcsolatosan változott a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 56/A. §-a is. Ennek alapján: ha a munkavállaló magyarországi foglalkoztatására e foglalkoztatással összefüggésben a bejelentés és nyilvántartás, valamint a járulék megállapításának, bevallásának és megfizetésének kötelezettsége a belföldön bejegyzett kölcsönvevőt terheli.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatosan további kérdések merülnek fel, készséggel állunk rendelkezésre.


Budapest, 2012. február 20.

Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló






 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

„A Stallum irodáját minden cég megirigyelheti. Munkán során a legkülönbözőbb munkahelyeken fordulok meg és nem találkoztam még csak hasonlóval sem. Ide jó belépni is! Azonnal feltűnik a ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...