Milyen követelményeknek kell megfelelni a vállalkozás által befogadott számláknak?

Ez a cikk 2009. novemberében frissült utoljára. Azóta történhettek olyan jogszabályváltozások, amelyeket a tartalom felhasználásánál figyelembe kell venni.

 

Kedves Partnerünk!

 

A könyvelés alapját a bizonylatok képezik, amelyek lehetnek számlák, szerződések, megállapodások, kimutatások, hitelintézeti bizonylatok, bankkivonatok és egyéb iratok.


A számla egy elvégzett és elfogadott teljesítményt (értékesítés, szolgáltatás nyújtása) igazol és ez az ellenérték kifizetésének az alapja. A számla alapján kerül a teljesítő félnél az árbevétel, az igénybe vevő félnél a ráfordítás (vagy eszköznövekmény) elszámolásra. Ennek feltétele, hogy a számla a tényleges gazdasági eseményt tükrözze és feleljen meg a formai előírásoknak.

 

A számlán szerepelnie kell a következőknek:

  • sorszám;
  • a kiállító neve, címe, adószáma;
  • a vevő neve, címe;  ha az áfát a vevő fizeti, akkor a vevő adószáma (közösségi adószáma)
  • az ügylet konkrét megnevezése;
  • a számla kiállításának és az ügylet teljesítésének időpontja;
  • az általános forgalmi adó – törvény szerint – részletezett és összesített értéke, valamint
  • a fizetendő összeg. 

A számla nyelve lehet a magyartól eltérő is. A számlát nem kell sem aláírással, sem bélyegzővel hitelesíteni.

 

A vevő csak eredeti, első példányos számlát fogadhat be. A számlában szereplő előzetesen felszámított áfa levonására csak – egyéb törvényi jogosultságok fennállása esetén – a formai és tartalmi előírásoknak megfelelő számla birtokában van lehetőség.
Az elektronikus úton kapott számlák (és egyéb bizonylatok) esetén biztosítani kell a vizuális formában történő megjeleníthetőséget és a kódjegyzéket az egyértelmű beazonosíthatóság érdekében.

 

A magyarországi előírások csak a magyar számlakiállítókra vonatkoznak, a külföldről kapott, a fenti formai és tartalmi előírásoktól eltérő számlák is alkalmasak lehetnek magyarországi költségelszámolásra, ha azon annak elismeréséhez szükséges minden lényeges információ szerepel (adóigazgatási azonosításra alkalmas), és a költség felmerülésének, mértékének jogossága – egyéb tényezők figyelembevételével – megállapítható, elfogadható.

 

 

 


Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Én még nem tudtam olyan szakmai kérdéssel, problémával fordulni Sallai Csillához, amire ne tudott volna azonnal abszolút kielégítő választ adni, sőt az Ő válaszai általában nem egyszerűen válaszok, hanem komplett elemzések ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...