Közüzemi díjak vs. anyagköltség

Kedves Partnereink!

 

A helyi iparűzési adó szempontjából fontos kérdés, mely közüzemi díjakat lehet az anyagköltségbe és melyeket kell az igénybe vett szolgáltatások közé sorolni. Az elszámolt anyagköltséggel csökkenthető a helyi iparűzési adó alapja. A helyes besorolással jelentős adókockázatot lehet elkerülni.

 

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerint anyagköltségként az üzleti évben felhasznált anyagok (értékvesztéssel csökkentett, az értékvesztés visszaírt összegével növelt) bekerülési értékét kell kimutatni. [Szt. 78. § (2)]. Itt kell elszámolni valamennyi felhasznált energiahordozó értéke.

 

Tehát anyagköltségként kell figyelembe venni:

  • szilárd energiahordozók – szén, koksz, stb.;
  • gáznemű energiahordozók – vezetékes földgáz, palackos PB gáz;
  • villamosenergia felhasználás értékét;
  • vízdíjat – de a csatornadíj már nem tartozik ide(!)
  • ipari gőzt - ha nem fűtési célra kerül felhasználásra (vagyis nem gőz felhasználásával nyújtott fűtési szolgáltatásról van szó, közüzemi szolgáltatási szerződés alapján)

Az anyagköltségként történő elszámolás független

  • a szolgáltató számláján szereplő megnevezéstől, besorolástól;
  • attól, hogy közvetlenül nyújtott, akár közvetített szolgáltatásként kapja az igénybe vevő; illetve
  • attól, hogy a fogyasztó az egyetemes szolgáltatótól vagy energiakereskedőtől szerezte be azokat.

Anyagköltségnek minősülnek a víz, gáz, villamos energia értékével együtt a díjakban (számlában) lévő – az energiahordozó árán felül az ágazati szabályok alapján felszámított – díjak. Tehát ezeket a díjakat nem szabad különbontani, illetve ezek nem külön szolgáltatásként kezelendők, hanem a bekerülési érték részét képezik az elszámolás során.

 

Igénybe vett szolgáltatások között kell elszámolni

  • a csatornadíjat, (még akkor is, ha sok esetben a vízszámlával egy számlán terhelik ki)
  • a szemétszállítás költségét.

Tehát ezek a díjak nem vehetők figyelembe anyagköltségként, így a helyi iparűzési adó alapját nem lehet velük csökkenteni.

 

Minden vállalkozásnak érdeke, hogy tisztában legyen a fenti szabályokkal. Így tudja helyesen felmérni a termelésére jutó várható adózási terheket. A helyes besoroláshoz nem elég csak a számviteli és adózási szabályokat ismerni, a vállalkozás tevékenységét, annak sajátosságait is meg kell vizsgálni. Ebben tudnak az adózási és számviteli szakemberek segítséget nyújtani.

 

Budapest, 2016. április 26.

 

Tisztelettel:     

 

dr. Sallai Csilla     

Kamarai tag könyvvizsgáló    


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Sallai Csilla kivételes ember, akit a könyvelői szakmai is magas szinten elismer. Az általa alapított vállalkozás könyveléssel és könyvvizsgálattal foglalkozik. Amennyiben cégünknél bármilyen ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...