Kötelező szabályzatok

Kedves Partnereink!

 

A számvitelről szóló 2000 évi C. törvény [Szt.] a gazdálkodók nagy része számára kötelező jelleggel írja elő, hogy a számviteli politikáját a megalakulását követő 90 napon belül hozza létre, illetve legalább a jogszabályok változása esetén módosítsa. A számviteli politikával egyetemben minden vállalkozásnak rendelkeznie kell még számlatükörrel és számlarenddel.

 

A számviteli politika keretén belül kell elkészíteni:

   a) az eszközök és a források leltárkészítési és leltározási szabályzat;

   b) az eszközök és a források értékelési szabályzat;

   c) az önköltségszámítás rendjére vonatkozó belső szabályzat; (csak éves beszámolónál és ott is csak bizonyos nagyság felett kötelező)

   d) a pénzkezelési szabályzat.

A szakmai gyakorlat szerint ezek a szabályzatok különálló egységként készülnek el, így azokat rugalmasabban lehet kezelni.

 

Nem kell számviteli politikával rendelkeznie a mikrogazdálkodói beszámolót készítő vállalkozásnak, de sok esetben a tulajdonosi érdek, illetve a vállalkozásban lévő vagyon védelme mégis indokolja a belső szabályzatok létét. (Számlatükör és számlarend náluk is kötelező!)

 

A Szt. kimondja, hogy a „számviteli politika elkészítéséért, módosításáért a gazdálkodó képviseletére jogosult személy felelős”.

 

A könyvelés – főleg kiszervezett könyvelés esetén – csak korlátozottan ismeri a gazdálkodó vízióját, hosszú távú céljait, illetve annak eléréséhez felhasznált eszközöket, módszereket. Ezért önmagában a könyvelő nem képes a szabályzatok összeállítására. A könyvelő elő tudja készíteni a döntéseket, s a szükséges választási lehetőségek közül ajánlani tud a vállalkozás képviselőjének az alkalmazandó eljárást, illetve konzultációs partner lehet a gazdálkodó saját működési elképzeléseinek, ötleteinek megvalósíthatóságát és jogszabályszerűségét illetően.

 

A Szt. 2016. évre vonatkozó változása megkövetelte a számviteli politika átdolgozását. Ezt egybe lehet (lehetett) kötni egyéb, a management által kezdeményezett változás szabályzatba foglalásával.

 

Ezek a szabályzatok a kötelező jellegen kívül számos helyzetben segíthetik is a vállalkozás életét:

  • tartalmazzák a mindennapi gyakorlatot (Pl. pénzkezelési szabályzat);
  • a tulajdonosi vagyon védelméhez jelentős mértékben hozzájárulnak;
  • segítik a visszatekintést (Pl. egy utólagos ellenőrzésnél);
  • a munkavállalók elszámoltatásához alapot nyújtanak (Pl. házipénztárt kezelő személy, anyaggal és eszközökkel gazdálkodó személy)
  • a hosszú távú eredménytervezés egyik eszköze (értékcsökkenés megtervezésének módja)

 

A kötelezően előírt szabályzatok megléte, folyamatos aktualizálása, illetve az azokban foglaltak betartása minden gazdálkodó érdeke is. Az adózás rendjéről szóló 2003 évi XCII. törvény ide vonatkozó szankciója így szól: (Art.172. § (1))

 

„A magánszemély adózó 200 ezer forintig, más adózó 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, ha e) a jogszabályokban előírt bizonylatok kiállítását, illetve könyvek, nyilvántartások vezetését elmulasztja, a bizonylatokat az előírásoktól eltérően állítja ki, a könyveket, nyilvántartásokat hiányosan vagy az előírásoktól eltérően vezeti, a számviteli törvény alapján összeállítandó szabályzataiban foglaltaktól eltérően jár el, …, továbbá, ha a közzétett beszámolója a beszámoló szempontjából lényegesnek minősülő információkat nem tartalmaz vagy tévesen mutat be”

 

A könyvelők szaktudásukkal és gyakorlati tapasztalataikkal támogatják a fenti szabályzatok elkészítési folyamatát. Irodánk is segítséget nyújt Partnerei számára - a tanácsadói tevékenység keretében - a gazdálkodó tevékenységének sajátosságait figyelembe vevő szabályzatok összeállításában.

 

Budapest, 2016. szeptember 20.

 

Tisztelettel:     

 

dr. Sallai Csilla     

Kamarai tag könyvvizsgáló    

 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

"Lassan közeledik az év vége, ilyenkor mindig számba vesszük az eredményeinket, készülünk az év végi ünnepekre és lelkesen tervezgetjük a jövő évet. A Magnolia Day Spa csapata nevében ezúton ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...