Környezetvédelmi termékdíj

Kedves Partnereink!

Emlékeztető jelleggel szeretnénk ismételten felhívni figyelmüket a környezetvédelmi termékdíj fontosságára, valamint az ebből eredő kockázatokra.

A környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény (továbbiakban: Ktdt.) alapján a termékdíjköteles termékek körébe tartozik:

  • az akkumulátor;
  • a csomagolóeszköz, az egyéb csomagolószer (a továbbiakban együtt: csomagolószer);
  • az egyéb kőolajtermék;
  • az elektromos, elektronikai berendezés;
  • a gumiabroncs;
  • a reklámhordozó papír.

  • Részletesen lásd a mellékletben.

    Ha Önöknek a fenti termékcsoportból bármelyik megfordul a tevékenységük során, az azt jelenti, hogy a cég alanya lehet a környezetvédelmi termékdíjnak.
    Mikor lesz valaki a termékdíj alanya? A fenti termékekkel végzett tevékenység

    • első belföldi forgalomba hozója vagy
    • saját célú felhasználója, továbbá
    • bérgyártásra ad megbízást.


    A termékdíjjal kapcsolatosan bejelentkezési, nyilvántartási és bevallási, esetleg fizetési kötelezettsége keletkezik a cégnek (egyes esetekben nem keletkezik termékdíj fizetési kötelezettség, vagy nem kell azt megfizetni, ám ilyenkor is van bevallási és nyilvántartási kötelezettség)

    Kis cégek esetén, akinél csak csomagolás kibocsátás van (vagy azért mert külföldről csomagolva hoz be árut, vagy azért mert ő maga csomagolja áruját) lehetőség van termékdíj átalány fizetésre. Ennek a bejelentkezési határideje április 20-a, amely határidő jogvesztő!



    2013. január 1-jétől a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos adóztatási feladatokat az állami adóhatóság, vagyis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóztatási szerve végzi.
    A képviseletet pedig elláthatja:

    • képviseleti joggal rendelkező személy (pl. ügyvezető, könyvelő),
    • munkaviszonyban lévő jogtanácsos,
    • képviseleti jogosultságot igazoló alkalmazott,
    • ügyvéd, ügyvédi iroda, európai közösségi jogász, adószakértő, okleveles adószakértő, adótanácsadó, adótanácsadásra jogosult gazdasági társaság,
    • környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos ügyben termékdíj ügyintéző szakképesítéssel rendelkező személy.



    A termékdíj koordinálására a mi irodánk azért nem vállalkozik, mert e terület olyan mélységű termék és áru ismereteket igényel (pl. a termékek besorolásához), ami már egy speciális szakterület és ezzel túl mutat a mi specialitásunkon.
    Amennyiben Önöknek nincs az ismeretségi körében környezetvédelmi termékdíj ügyintéző végzettséggel rendelkező szakember, tudunk ajánlani egy stratégiai partner irodánkat, ahol ezzel foglalkoznak.

    Szám-Magic Kft.
    Suller Krisztina
    06-70/365-7199
    konyvel07@gmail.com
    1191 Budapest, Lehel u. 13.
    Fax: 280-8496

    Budapest, 2013. február 27.

    Tisztelettel:



        Tusnádi Márta
        Könyvvizsgáló, adótanácsadó


    Kapcsolódó dokumentumok:

    Vissza a hírekhez!


    A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

    BNI tagságom egyik nagy előnyének tartom, hogy megismertem dr. Sallai Csillát és a Stallum Kft-t, akikkel stratégiai partnerséget kötöttünk.  Csilla  cége nem egy átlagos könyvelő iroda, ...

    Bővebben...

    Árfolyamok

    EUR
    CHF
    USD

    Kamatkedvezmény

    Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

    Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

    Bővebben...