Készpénzforgalom bejelentése

Kedves Partnereink!

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 17. § (9) kimondja a következőket:
„Az adózó, a készpénzfizetés napjától számított 15 napon belül az állami adóhatósághoz a vevőnek, a szolgáltatás igénybe vevőjének be kell jelentenie

  • a kapcsolt vállalkozások között létrejött, 1.000.000 forintot meghaladó értékben teljesített készpénzszolgáltatást,
  • egyéb esetben a 2.000.000,- forintot meghaladó értékben teljesített készpénzszolgáltatást.”

2012 előtt a kapcsolt vállalkozások tekintetében lévő 1.000.000,- forint életben volt, de az egyéb esetekben említett összeg 5.000.000,- Ft volt.

A szabályozás nem vonatkozik a vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemélyekre. (Pl. nem kell jelentenie, ha egy magánszemély – nem egyéni vállalkozói minőségben – készpénzért vásárolt egy gépkocsit.)

A kapcsolt vállalkozás fogalmáról már többször is adtunk tájékoztatást, de talán nem árt feleleveníteni. Kapcsolt vállalkozásnak kell tekinteni az adózási szabályok szempontjából, ha

  • az adózó és az a személy, amelyben az adózó, vagy amely az adózóban közvetlenül vagy közvetve többségi befolyással rendelkezik.
  • az adózó és más személy, ha 3. személy közvetlenül vagy közvetve mindkettőjükben többségi befolyással rendelkezik,

A többségi befolyás lehet tulajdonosi arányban lévő 50 %-ot meghaladó rész vagy az ügymenetre gyakorolt döntéshozói szerep. A polgárjog szabályai alapján közeli hozzátartozók arányát, befolyását össze kell vonni, s úgy kell a befolyás mértékét megítélni.

Tehát: annak kell a bejelentést megtennie, aki készpénzzel fizet valamilyen dologért, tárgyért, szolgáltatásért.

Nem keverendő össze ez a szabály a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2007. évi CXXXVI. törvényben foglaltakkal, amely alapján az árukereskedelmi tevékenységet folytató szolgáltató e tevékenységének körében nem fogadhat el 3.600.000 forintot elérő vagy meghaladó összegű készpénzfizetést. Ez alól kivétel, ha az vállalja, hogy szabályzatot készít, azt a megfelelő bűnüldöző hatósággal nyilvántartásba veteti, s a pénzmosási szabályok szerint jár el (ügyfelet átvilágítja, a tranzakció(ka)t rögzíti, jelenti. Tehát ilyen megközelítésből a vevő nincs semmire kötelezve – viszont, ha az vállalkozás, akkor már beleesik a fentiekben vázolt jelentési kötelezettségbe.

A kiszervezett könyvelés esetén a könyvelő cég a bizonylatokat – az esetek többségében – a törvényben megnevezett 15 napon kívül kapja meg, látja meg. Ezért a vállalkozásoknak

  • vagy a kifizetést követően azonnal értesítenie kell a könyvelőt, hogy ő meg tudja tenni a szükséges bejelentést,
  • vagy a vállalkozásnak saját magának kell a bejelentést megtennie.


A bejelentésre a 40 számú „Bejelentés készpénzfizetésről” elnevezésű nyomtatvány szolgál.
Azok az adózók, akiknek a bevallási és adatszolgáltatási kötelezettségüket elektronikusan kell teljesíteni, ezt is elektronikus úton küldik be, a többi adózó papír alapon.

Mivel az elektronikus benyújtással kapcsolatosan a könyvelő iroda rendelkezik megfelelő gyakorlattal, legcélszerűbb a bejelentést úgy megszervezni, hogy a vállalkozás a készpénzben történő fizetést követően - de mindenképpen a 15 napos határidő és az egyéb feladatok időigényének a figyelembe vételével - tájékoztatja a könyvelőt, aki segít a bejelentési kötelezettség teljesítésében.

A bejelentési kötelezettség teljesítésének elmulasztása, illetve késedelmes teljesítése esetén a magánszemély adózó 200.000 forintig, más adózó 500.000 forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.

Budapest, 2012. március 08.

Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló



 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

"Lassan közeledik az év vége, ilyenkor mindig számba vesszük az eredményeinket, készülünk az év végi ünnepekre és lelkesen tervezgetjük a jövő évet. A Magnolia Day Spa csapata nevében ezúton ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...