Készpénzfizetés felső korlát bevezetése

Kedves Partnereink!

Már júniusban megjelent Magyar Közlöny 74-es száma, amely 2013. január 1-jétől módosítja az adózás rendjéről szóló törvényt. A pénzforgalomról szóló szabályok kiegészültek két új bekezdéssel. – 38. §. (3a) - (3b). Eszerint:

„(3a) Pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében más, pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózónak a vele vagy más jogalannyal kötött szerződés alapján, az abban meghatározott szolgáltatás vagy termékértékesítés ellenértékeként, szerződésenként egy naptári hónapban legfeljebb 5 millió forint összegben teljesíthet készpénzszolgáltatást.

(3b) Azon készpénzben teljesített kifizetéseket, amelyeket a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó ugyanazon felek között kötött szerződések alapján ugyanazon adózó részére teljesít, a (3a) bekezdés alkalmazásában egy szerződés alapján teljesített készpénzszolgáltatásnak kell tekinteni, ha kétséget kizáróan megállapítható, hogy a felek közötti jogügylet nem rendeltetésszerű joggyakorlás miatt került több szerződésben meghatározásra.”

Tehát szerződésenként és havonta 5 millió forint alatt fizethetnek egymásnak az üzleti partnerek termékért, szolgáltatásért - szankciómentesen. Ez a szabály csak a kereskedelmi, értékesítési ügyleteket érinti, nem vonatkozik a pénzügyi tranzakciókra, hitel- és kölcsönügyletekre, osztalékfizetésre.

A szabály be nem tartásához természetesen szankció párosul:
„előírás megsértése esetén a készpénzszolgáltatásnak az 5 millió forintot meghaladó része után 20% mértékű mulasztási bírságot fizet.” [Art.172.§. (20f)]

Azt még nem határozza meg jogszabály, hogy a bírságot milyen információ alapján kerül majd kiszabásra. Csak ellenőrzésnél derül majd ki a túllépés vagy erre vonatkozóan valamilyen jelentési kötelezettség lesz. Erre vonatkozóan bizonyára a későbbekben kapunk iránymutatást.

E jogszabályváltozásról azért most, a 2013 évi adóváltozásokat megelőzően adunk tájékoztatást, mert sok vállalkozásnak kell átgondolni az ügymenetét. Itt azokról a vállalkozásokról van szó, akik úgy alakították ki a gazdasági tevékenységüket, hogy abban a készpénzforgalom igen nagy szerepet kapott. (Jellemzően ott alakult ki a készpénzes forgalom, ahol a vevő nem utal előre, a szállító pedig nem adja oda az árut átutalással.)

Üzletviteli tanácsadással a fenti témában is készséggel állunk rendelkezésre.


Budapest, 2012. november 21.

Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló


 

 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

„A Stallum irodáját minden cég megirigyelheti. Munkán során a legkülönbözőbb munkahelyeken fordulok meg és nem találkoztam még csak hasonlóval sem. Ide jó belépni is! Azonnal feltűnik a ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...