Katasztrófavédelmi hozzájárulás

Kedves Partnereink!

A katasztrófavédelemről szóló 2011. évi CXXVIII. Törvény valamint a vonatkozó Kormány rendeletek 2012. január 1-én léptek hatályba.
A további végrehajtási szabályokról a 208/2011. (X. 12.) és a 219/2011. (X.20.) kormányrendelet intézkedik.

A hozzájárulás fizetésének célja, hogy támogatást biztosítson a katasztrófavédelmi műszaki, technikai eszközök, felszerelések beszerzéséhez, fejlesztéséhez, felújításához, a védekezési kiadásokhoz, polgári védelmi szervezetek képzéséhez, felszereléséhez, illetve önkéntes mentőszervezetek támogatásához.

Hozzájárulásra kötelezettek:

  1. azok a természetes vagy jogi személyek (gazdasági társaságok), akik
    • veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemet, vagy létesítményt működtetnek, vagy
    • döntő befolyást gyakorol azok működésére.
  2. azon gazdálkodó szervezetekre, akik
    • a veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó külön jogszabály (ADR) szerinti veszélyes áruk tárolását, gyártását vagy feldolgozását végzik.


Mentességet élveznek:

  • az állami és önkormányzati szervek,
  • gazdálkodók, akik veszélyes árukat kizárólag közvetlenül a lakosság részére történő kiskereskedelmi forgalmazáshoz, illetve szolgáltatás nyújtásához tárolnak,
  • azon gazdálkodók, akiknek a tárgyévet megelőző évben a nettó árbevétele nem haladta meg az 50 millió forintot.

A hozzájárulás alapja és mértéke
A hozzájárulás alapja a veszélyes tevékenységgel összefüggésben keletkezett és az energiaadó összegével csökkentett éves nettó árbevétel vagy a felhasznált veszélyes árú nettó értékének.
A hozzájárulás az alap 0,1%-a.
Van lehetőség a hozzájárulás mértékének a csökkentésére, ha a fizetésre kötelezett a tárgyévet megelőző évben vagy a tárgyévben a katasztrófa kockázati szintet csökkentő műszaki beruházást valósított. Ilyen esetben visszakérhető a befizetett hozzájárulás egynegyede.

Bejelentés
Érintettség esetén a kötelezetteknek be kell jelentkezni 2012. március 31-ig az „Adatlap a katasztrófavédelmi hozzájárulásra vonatkozó bejelentéshez” nevű adatlapon. Megtalálható a végrehajtási kormányrendeletben.

Előlegfizetés
A kötelezett a tárgyév június 30-ig fizeti meg a hozzájárulás összegének 40%-át (előleg). Az előleg befizetését követő fennmaradó összeget tárgyév december 31-ig kell a kötelezettnek megfizetni.

Szankciók
A kötelezettségek elmulasztását a hatóság katasztrófavédelmi bírsággal bünteti, a fizetési kötelezettség nem teljesítése adók módjára behajtható köztartozásnak minősül. A szankciók részletes szabályai a végrehajtási rendeletben találhatók.

A törvénnyel és a végrehajtási rendelettel kapcsolatosan még vannak értelmezési kérdések. Ezért célszerű az érintetteknek, vagy azoknak, akik potenciálisan érintettek lehetnek a témával mélyebben is foglalkozni.
Az érintettség megállapításánál a következőket kell vizsgálni:

  • veszélyes anyag azonosítása;
  • mennyiségének meghatározása;
  • üzemazonosítás.

A könyvelés nem szakavatott ebben a témában, így azok, akik nem tudják az üzemazonosítást önállóan elvégezni, javasoljuk, hogy kérjék a területileg illetékes megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, vagy független szakértők segítségét. Elérhetőségük:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_teruleti


Budapest, 2012. március 26.

Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló



 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

„A Stallum irodáját minden cég megirigyelheti. Munkán során a legkülönbözőbb munkahelyeken fordulok meg és nem találkoztam még csak hasonlóval sem. Ide jó belépni is! Azonnal feltűnik a ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...