Kata adótartozás

Kedves Partnereink!

A kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) szerinti adóalanyiság megszűnik, a naptári negyedév utolsó napjával, ha a kisadózó vállalkozás állami adóhatóságnál nyilvántartott végrehajtható adótartozása a naptári negyedév utolsó napján meghaladja a 100 ezer forintot.
[Kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012.évi CXLVII. törvény 5. § (1) bekezdés j) pontja]

A NAV-nak nincs mérlegelési lehetősége, ha a Kata vállalkozás 2013. december 31-én 100 ezer forintot meghaladó végrehajtható adótartozással rendelkezik, az a választott adóalanyiságának megszűnését eredményezi. Ha a Kata hatálya alá tartozó vállalkozás adóalanyisága megszűnik, akkor 24 hónapig nem választhatja ezt az adózási módot.

Kérjük ezért, hogy szíveskedjen kiemelt figyelmet fordítani minden naptári negyedév utolsó napján, így 2013. december 31-én is - esetlegesen fennálló adótartozásának határidőben történő rendezésére!

A kisadózó vállalkozásnak a főállású kisadózó után havi 50 ezer, a főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi 25 ezer forint tételes adót kell fizetnie a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig, függetlenül attól, hogy fizetési kötelezettségét az adóhatóság csak későbbi időpontban írja elő folyószámláján. Ha nem keletkezik tételesadó-fizetési kötelezettsége, azt a tárgyhót követő hónap 12. napjáig kell bejelentenie az erre rendszeresített adatlapon.

Folyószámlája aktuális egyenlegét elektronikusan a http://www.magyarorszag.hu internetes oldalon elérhető eBEV Portálon tekintheti meg, illetve meghatalmazott könyvelő esetén kérje könyvelője segítségét.

Budapest, 2013. december 16.

Tisztelettel:

    Tusnádi Márta
    könyvvizsgáló, adótanácsadó

 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

„Már 20éve dolgozom együtt Dr Sallai Csillával, akitől sokat tanultam, segítőkészsége ebben a szakmában megfizethetetlen, amit most itt nyilvánosan is szeretnék megköszönni. Emberi hozzáállása, ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...