Kapcsolódó ellenőrzések

Kedves Partnereink!

Egyre gyakrabban találkozunk olyan ellenőrzésekkel, amikor az adóhatóság (jellemzően NAV) elrendeli az elsődlegesen ellenőrzött társasággal üzleti kapcsolatban álló (vevő vagy szállító) ellenőrzését. Azt vizsgálják, milyen adatok vannak a másodlagosan ellenőrzött cég könyveiben. Ezeket az adatokat vetik egybe az elsődlegesen vizsgált vállalkozás adataival.

A másodlagos ellenőrzésben kereshetnek

  • egy bizonyos bizonylatot (pl. számla, szerződés);
  • az elsődlegesen vizsgált társaság felé nyújtott forgalmat (Pl. nem hagyott-e ki számlákat a cég a könyveléséből, s ezzel eltitkolta a bevétele egy részét.);
  • egyes tranzakciók körülményeinek jellemző információkat;

stb.

A másodlagos vizsgálat ellenőrzési módszerei több félék lehetnek.
1.    
Felhívás nyilatkozattételre - Ebben az esetben az adóhatóság levélben kérdéseket tesz fel, amelyekre záros határidőn belül (8-15 nap) írásos választ kell adni, illetve gyakran kérik a kérdéses partnerre, tranzakcióra, ügyletre vonatkozó dokumentumok eredeti vagy másolati példányának rendelkezésre bocsátását.

2.    
Felhívás tanúként nyilatkozattételre - Ebben az esetben általában beidézik a partner vállalat ügyvezetőjét, könyvelőjét, vagy más, a kérdéses ügylettel kapcsolatba került személyt.

3.    
Egyes gazdasági események valódiságára vagy egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló vizsgálat előzetes bejelentéssel. – Ez egy gyakori módszer, amikor a másodlagosan ellenőrzött – viszonylag gyors (általában 30 nap) - vizsgálatával él az adóhatóság. Ilyen vizsgálat alkalmával:

  • nyilatkoztatják az ügyvezetőt vagy egyéb érintett személyeket,
  • bekérik a dokumentumokat (számlákat, teljesítési igazolásokat),
  • sok esetben a konkrét teljesített eredményt is megvizsgálják.

Abban az esetben, ha az eredmény az adóhatóság oldaláról nem kielégítő, akkor

  • a kapcsolódó ellenőrzést meghosszabbíthatják
  • kiterjeszthetik a másodlagos ellenőrzéstett.


4.    
Előzetes bejelentés nélküli helyszíni vizsgálat – Egyre gyakoribb ez a módszer, amikor az adóhatóság ún. operatív törzse előzetes bejelentés nélkül helyszíni ellenőrzést tart az eredetileg vizsgált cég üzleti partnerénél. Ebben az esetben is a kérdéses ügylethez kapcsolódó dokumentumot, könyvelési anyagot, teljesítményt kérik.

5.    
Bevallások utólagos vizsgálata – Ebben az esetben azt nézik meg, hogy a kérdéses ügylet – általában – áfa tartalma benne van-e az üzleti partner bevallásában, s az – amennyiben ebből a másodlagosan ellenőrzött vállalkozásnak fizetési kötelezettsége keletkezett – teljesítette-e azt. Amennyiben az elsődleges vizsgálat az ún. Kiutalás előtti áfa-ellenőrzés, akkor ezzel a kapcsolódó vizsgálattal a hatóság jelentősen megnövelheti az elsődleges ellenőrzöttnek visszajáró áfa kifizetését.

A fenti jellegű kapcsolódó vizsgálatokkal kapcsolatosan célszerű:

  • végiggondolni, miért merülhetett fel az adóhatóság részéről a kapcsolódó ellenőrzés;
  • érdemes számba venni, milyen üzleti kapcsolatok voltak az adott ügylettel, partnerrel;
  • áttekinteni a két fél közötti szerződéseket és egyéb, az ügylethez közvetlenül és közvetve kapcsolódó dokumentumokat;
  • célszerű lehet az üzleti partner gazdasági helyzetéről információkat begyűjteni;
  • meggondolandó a személyes az elsődlegesen vizsgált céggel való kapcsolatfelvétel is, amely segíthet abban, hogy a felek egyformán emlékezzenek a kérdéses ügyletre, s ezzel biztosítható, hogy a nyilatkozatokban se legyen nagyobb ellentmondás – de mindezt természetesen csak a valóság határain belül.
  • abban az esetben, ha a másodlagosan ellenőrzött cég a saját ügyeiben fellel hibákat, tévedéseket, még az ellenőrzést megelőzően önellenőrzéssel helyesbíteni kell;
  • jogi (adójogász, ügyvéd) vagy adózási (adótanácsadó) szakembert bevonni az ellenőrzésbe, mert ezzel elkerülhetőek a szakmai, eljárás-technikai hibák.


Amit viszont ilyen esetben kerülni kell:

  • dokumentumoknak, tényeknek az elrejtése, utólagos megváltoztatása,
  • információk elferdítése,
  • nyilatkozattétel megtagadása,

mert ennek súlyos anyagi és akár büntetőjogi következményei is lehetnek.

Budapest, 2015. március 06.


Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló



 
 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

20 éve dolgozom Dr.Sallai Csillával és a cégével, az alábbi tapasztalataimról tudok röviden beszámolni, a Stallum Kft-t az alábbiakban tudnám röviden jellemezni.

Sallai Csilla varázslatos személyisége és ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...