Irodai környezet

Kedves Partnereink!

Forrás: A Neudoerfler Office System magazinja – 2011. november

A határok egyre jobban elmosódnak a munka és a szabadidő között. Mindenki szeretné magát otthonosabban érezni irodájában, mert akkor motiváltabb, hatékonyabb és sikeresebb lehet. De mivel érheti el mindezt, mitől lehet otthonosabb a munkahelye?

Az "Office21" kutatási projekt eredményei szerint számos tényező játszik szerepet ebben. Ide tartozik a színösszeállítás, a világítás, a bútorok minősége vagy például a hőmérséklet is. Viszont régóta nem kapnak elég figyelmet a növények - pedig csodákat tehetnek.

Az építészek is újra felfedezték a növények munkahelyi légkörre gyakorolt pozitív hatását és egyre többször alkalmazzák őket tudatosan. Egy kutatás is felhívta arra a figyelmet, hogy az irodai növényeknek még a jó munkaerő megtalálásában és megtartásában is komoly szerepük van. Több mint 150 német friss diplomást kérdeztek meg arról, hogy számukra milyen az ideális munkahely és 65% válaszolt úgy, hogy szeretne sok növényt a leendő irodájában, valamint kedvezően fogadná a természetes megoldásokat a klíma- és akusztikai optimalizálásra.

Egy irányított teszt során az is kiderült, hogy milyen pozitív hatásai vannak a gyakorlatban a professzionális "erdősítésnek". Amikor a munkatársak különbözőképpen berendezett irodákat tesztelhettek, az abszolút nyertes a "növényiroda" lett, ami a beszámolók szerint jelentősen növelte a komfortérzetet, motiváltabbá tette a munkatársakat és ráadásként jelentősen csökkentette a zajszintet is.

A pszichológiai tényezők mellett a zöld iroda egészségügyi hatásai is bizonyítást nyertek. A kutatás eredményei szerint egyaránt javultak a hőmérséklet, a páratartalom, a széndioxid, a mikrobiológiai szennyeződés valamint a veszélyesanyag-koncentráció értékei is. Bizonyított, hogy a növények csökkentik a fáradtság tüneteit, mérséklik a köhögést és bőrirritációt. Munkáltatói szemszögből nézve, ez a betegállományban töltött napok számának csökkenéséhez vezet.

Az eredmények tehát egyértelműen amellett szólnak, hogy az irodazöldítés nyereséget termel. Mielőtt azonban elindulnánk a legközelebbi virág nagykereskedésbe, jobb előbb egy szakember véleményét kikérni, mert a növényfajták kiválasztásakor több szempontot is figyelembe kell vennünk. Manfred R. Radtke biológus szerint például a hidrokultúrás növényzet kevésbé alkalmas párásításra, mint más típusok. A népszerű Ficus Benjamina talán tetszetős, de nem tartozik a legjobb párásítók közé az alacsony téli vízfelvétele miatt. Radtke szerint a hibiszkusz, a lime és a banán a legjobb klímajavító növények. Ezek jól használhatóak szabadon állóan és "zöld térelválasztó fal"-ként egyaránt.


Budapest, 2011. november 18.

Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló



 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

„Címei szerint bejegyzett könyvvizsgáló és adószakértő. Amellett, hogy munkáját és társadalmi feladatait magas szinten űzi, szívesen gyűjti, és nagy becsben tartja a szakmával kapcsolatban ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...