Ingyenes ügyletek

Kedves Partnereink!

 

Igen gyakori eset a bevezetőben írt példa, s szinte nincs olyan vállalkozás, aki ne nyújtana ingyenesen kisebb-nagyobb szolgáltatásokat vagy ne biztosítana térítés nélkül valamilyen terméket, juttatása dolgozóinak, vagy mások részére. A vállalkozások sokszor nem is számolnak az ilyenkor keletkező áfa fizetési kötelezettséggel.

 

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény külön nevesíti az ellenérték nélküli ügyletek áfa-kötelezettségének eseteit. [11-14. §] Az Áfa tv. ellenérték fejében teljesített termékértékesítésnek, illetve szolgáltatásnak minősíti, ha az adóalany

  • egy terméket a vállalkozásból véglegesen kivonva, ellenérték nélkül, saját vagy alkalmazottai magánszükségletének kielégítésére használ fel, vagy általában vállalkozásidegen célok elérésére fordít, vagy
  • egy terméket más tulajdonába ad vagy enged át, illetve
  • ingyenesen nyújt szolgáltatást saját vagy alkalmazottai magánszükségletének kielégítésére vagy általában, vállalkozásától idegen célok elérésére.

Ezekben az esetekben az ingyenes ügylet után akkor kell a forgalmi adót megfizetni, ha az adott termékhez vagy szolgáltatáshoz kapcsolódóan az adóalanynak adólevonási joga volt. Akkor is fennáll az áfa fizetési kötelezettség, ha az ingyenes ügyletnek csak egy – bármilyen csekély - részéhez kapcsolódott az áfa-levonási jog.

 

Az ingyenes termékértékesítések esetén az adóalap:

  • a termék vagy az ahhoz hasonló termék teljesítéskori beszerzési ára,
  • amennyiben ilyen nincs, akkor pedig a teljesítéskori előállítási értéke.

Ingyenes szolgáltatásnyújtás esetén az adóalap az a számszerűsített érték, amely a szolgáltatás nyújtójánál a teljesítés érdekében kiadásként felmerült.

 

Az ingyenes ügyletek esetén az ügyletről bizonylatot (nyugtát, vagy számlát) kell kiállítani. A bizonylatolásra pontosan azok a tartalmi és formai előírások vonatkoznak, mint az ellenérték fejében teljesített ügyletekre. Ezen túlmenően

  • szerepeltetni kell azon a tényt, hogy az ügylet ingyenes és
  • utalni kell rá, hogy a számlakibocsátó az ügyletet terhelő áfát a áthárította-e a vevőre vagy sem.

Ez pedig azért fontos információ, mert amennyiben áthárításra került az áfa összege, akkor a vevő jogosult a rá áthárított áfát levonni, ha az áfa levonásának egyéb feltételei is fennállnak. Természetesen a szabályrendszer a fentiekben vázoltnál bonyolultabb, hiszen az áfa fizetés alól kivételt képeznek a szintén ingyenes

  • áruminta, kisértékű ajándék
  • közcélú adomány.

Ezekre a kategóriákra viszont a jogszabály pontos meghatározást ad, így a minősítésnél ezeket figyelembe kell venni. Az ingyenes ügyletekkel kapcsolatosan a forgalmi adón túl további adózási pontok is keletkeznek:

  • személyi jövedelemadó
  • társasági adó.

A könyvelő sok esetben nem is tud az ingyenes ügyletek lététről, mert nem készül róla bizonylat, vagy nem találkozik egyéb ráutaló információval. Ezért a vállalkozás felelőssége az könyvelésnek, illetve az adóbevallás elkészítőjének az ingyenes ügyletekről való tájékoztatása. A későbbi adóhiány elkerülése érdekében célszerű előzetesen tájékozódni könyvelőnél, adózási szakembernél egy-egy ügylet adózási következményeiről.

 

A témához kapcsolódóan ajánljuk az alábbi cikket, amely további példákkal és tájékoztatással is szolgált:

http://5percado.hu/ugye-nem-felejt-el-afat-fizetni-az-ingyenes-ugyletek-utan/

 

Budapest, 2016. május 3.

 

Tisztelettel:     

dr. Sallai Csilla     

Kamarai tag könyvvizsgáló    


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

"Lassan közeledik az év vége, ilyenkor mindig számba vesszük az eredményeinket, készülünk az év végi ünnepekre és lelkesen tervezgetjük a jövő évet. A Magnolia Day Spa csapata nevében ezúton ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...