Ingatlan áfakötelessé tétél

Kedves Partnereink!Az előző évekhez hasonlóan szeretnénk felhívni figyelmüket arra, hogy az ingatlan értékesítés, illetve bérbeadási tevékenység vonatkozásában minden vállalkozónak választási lehetősége van az áfa státuszáról. Vagyis áfát vagy nem áfás?

Az áfa törvény 86.§ (1) bekezdés j) és k) pontjai alapján áfa mentesnek minősül a
  • beépített ingatlan és az ehhez tartozó földrészlet ha
    • van használatbavételi engedélye és
    • az első használatbavételi engedély jogerőre emelkedésétől már eltelt 2 év
  • beépítetlen ingatlan értékesítése
    • kivéve: építési telek
  • ingatlan bérbeadása
    • kivéve: kereskedelmi szálláshely bérbeadás, jármű elhelyezésére használt ingatlan, ingatlannal tartósan összekötött gép bérbeadása, széf bérbeadás
A fenti események főszabály szerint áfa mentesnek minősülnek, ami azt jelenti, hogy az ezek beszerzéséhez, igénybevett szolgáltatásaihoz nem tartozik áfa levonási jogosultság.

Amennyiben a vállalkozás úgy dönt, hogy áfásan szeretné értékesíteni a fenti termékeket, szolgáltatásokat, és érvényesíteni szeretné az ezekhez kapcsolatos áfa levonási jogosultságot is (kivéve lakóingatlan), akkor az áfa tv. 88.§ (1) bekezdése alapján ezt be kell jelenteni az adóhatósághoz. Fontos tudni, hogy ezen bejelentést követően az áfa kötelezettséget 5 évig nem lehet visszavonni, azaz nem lehet újra adómentessé tenni.

Amennyiben élni kíván az adókötelessé tétel lehetőségével, kérjük ezt legkésőbb december 20-ig jelezze irodánknak!

Budapest, 2010. december 16.

Tisztelettel:

    Tusnádi Márta
    Adótanácsadó

Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

„Már 20éve dolgozom együtt Dr Sallai Csillával, akitől sokat tanultam, segítőkészsége ebben a szakmában megfizethetetlen, amit most itt nyilvánosan is szeretnék megköszönni. Emberi hozzáállása, ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...