Honlap elkészítésének és fenntartásának költségei

Kedves Partnereink!

A honlappal kapcsolatosan három külön költségtényezőt kell elkülöníteni:
•    regisztrációja
•    honlap elkészítése
•    folyamatos elérés biztosítása, karbantartás, fenntartás.

1)    Regisztráció

A honlap elkészítése során első lépés saját internetcím (ún. domainnév) regisztráció. Ez történhet
•    saját kezdeményezésre, illetve
•    egy internetszolgáltató közreműködésével, az internetszolgáltató által nyújtott szolgáltatás részeként.
A www.valami.hu formátumú név a vállalkozás tulajdonát képezi. Ebben az esetben a szolgáltató csak az ügyintézésben működik közre. A domainnév megszerzésével kapcsolatos kiadásokat vagyoni értékű jogként (immateriális jószágként) kell a vállalkozás könyveibe felvenni. A domainnév értékcsökkenésének mértékét a várható használati időtartam határozza meg. (hány év)
http://valami.szolgaltatonev.hu vagy http://szolgaltatonev.hu/valami formátumú internetcímet az internetszolgáltató biztosítja, s időszaki (pl. havi) díj ellenébenét bocsátja a vállalkozás rendelkezésére. Ezek a címek nem képezik a vállalkozás tulajdonát. Az ezen címekért fizetett díj az internet-szolgáltatás biztosításának díjaival együtt kerül kiszámlázásra, ezeket a folyó költségek között kell elszámolni.


2)    Honlap elkészítése

Amennyiben a vállalkozás a honlapot saját munkatársai segítségével (házilagos kivitelezésben) készíti el, akkor ennek költségeit saját előállítású szellemi termékként kell elszámolni.
A vállalkozás megrendelheti a honlapot valamely, általában erre szakosodott egyéb gazdálkodótól, vállalkozótól. A külső megrendelés esetén vásárolt szellemi termékként kell állományba venni.
A szellemi termékek értékcsökkenésének mértékét a várható élettartam határozza meg. Tehát annyi év alatt íródik le költségként, ameddig a vállalkozás azt a bizonyos honlapot az adott formában, struktúrában működtetni kívánja.


3)    Folyamatos elérés biztosítása, karbantartás, fenntartás

Az elkészült honlappal kapcsolatosan a folyamatosan felmerülő költségek – a teljesség igénye nélkül – a következők lehetnek:
•    folyamatos elérés biztosítása;
•    internetcím ún. névszervereken való tárolásának költsége,
•    a honlap karbantartási munkáinak költségei,
•    a külső szervereken rendelkezésre álló tárhely biztosításának költségei
•    taralom feltöltése.
Ezek a költségek a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült igénybe vett szolgáltatás költségének tekinthetők.

Olyan konstrukció is elképzelhető, amikor a szolgáltató a tárgy évnél hosszabb időszakot számláz ki. Ebben az esetben a költségeket elszámolása a következő lehet:
•    időbeli elhatárolással kell a felmerült költségeket felosztani azokra az időszakokra, amelyeket érintenek, vagy
•    a megfizetett összeget - mint használati jogot – kell az immateriális javak közé felvenni, s a várható használat időtartamára - értékcsökkenési leírásként - kell időarányosan elszámolni.
A honlappal kapcsolatos költségek nem megfelelő elszámolása adóhiányt eredményezhet.

A honlap elkészítésével kapcsolatos szerződések megkötése előtt érdemes átgondolni, hogy azok mikor és milyen mértékben fogják a vállalkozás eredményét, illetve eszközeit érinteni. Ennek függvényében célszerű a döntést meghozni, s a vonatkozó szerződéseket megkötni.
Ez igaz a vállalkozás bármilyen átszervezésével, átvilágításával kapcsolatos tervezett szerződésekre, illetve a beruházásokhoz kapcsolódó igénybe vett szolgáltatásokra.
A könyvelő már előzetesen tud felvilágosítást adni az elszámolás módjáról, mikéntjéről, s ezzel a vállalkozás eredménye is előre tervezhetőbb lesz.


Budapest, 2013. november 13.

Tisztelettel:


    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló

 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

"Dr. Sallai Csillát több mint egy éve ismerem, és bátran mondhatom, hogy eddigi üzleti pályafutásom alatt, még nem találkoztam ennyire elkötelezett, szakértő könyvvizsgálóval.

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...