Hitelező teendői felszámolási eljárásnál

Ez a cikk 2010. decemberében frissült utoljára. Azóta történhettek olyan jogszabályváltozások, amelyeket a tartalom felhasználásánál figyelembe kell venni.

 

Kedves Partnereink!

A felszámolási eljárást valamely adós kezdeményezi akkor, amikor már semmilyen más lehetőséget sem lát a tartozás megfizetésére, viszont az adós vagyona részben vagy egészben fedezheti a követelését. A hitelező ekkor a bírósághoz fordulhat, s az eljárás végén a bíróság meghozza az ún. „felszámolást elrendelő végzést”.
A végzés jogerőre emelkedését követően a bíróság elrendeli annak a Cégközlönyben történő közzétételét.
Az adósok a www.cegkozlony.hu honlapról (napi szintű feltöltéssel) értesülhetnek az induló felszámolási eljárásokról. Ezt a honlapot érdemes legalább heti rendszerességgel figyelni, mert viszonylag rövid idő áll a vállalkozások rendelkezésére ahhoz, hogy mint adós bejelentsék a követeléseiket.

A cégközlönyben több más mellett az alábbi adatok találhatók meg:

  • adós neve, székhelye, illetve a jogelődök adatai, ha az elmúlt két évben jogutódlással átalakult;
  • felszámolás kezdő időpontja;
  • hitelezőknek szóló felhívást;
  • felszámoló neve, székhelye, illetve a felszámoló-biztos neve és levelezési címe;
  • regisztrációs díj befizetésére szolgáló bankszámla száma.

Fontos a határidők betartása:

  • A cégközlönyben történő közzétételt követően 40 nap áll rendelkezésre a hitelezői igények felszámolónak történő bejelentésére.
  • A 180 napon belüli igényeket – mint határidőn túl érkezett igények - még fogadja a felszámoló, de ezek a rangsor legvégére kerülnek, így azok teljesülésére jóval kevesebb az esély.
  • A 180 napos határidő elmulasztása jogvesztő hatályú.


A bejelentések alapján a felszámoló-biztos nyilvántartásba veszi az hitelezőket, ha azok megfizették a regisztrációs díjat. Ennek összege a követelés összegének 1 %-a, de legalább 5.000,- Ft és legfeljebb 200.000,- Ft. Ez az összegyűlt összeg nyújt fedezetet a felszámoló eljárására.

Amennyiben a hitelező azt látja, hogy az adós vagyona nem fog fedezetet nyújtani a követelésre, akkor megfontolandó a bejelentés helyett a felszámoló biztostól az összeg behajthatatlanságára vonatkozó nyilatkozatot kérni. Ennek díja 2.000,- Ft. Ennek birtokában kezelhető a követelés „behajthatatlan követelésnek”, s e igazolás alapján a hitelező „leírhatja” a követelést anélkül, hogy azzal a társasági adó alapján vissza kellene emelnie.

Ha a hitelező benyújtja az igényét, akkor arra fel kell készülni, hogy a felszámolási eljárás akár több évig is elhúzódhat. Sok esetben azonban a teljes eljárás végén a felszámoló értesíti a hitelezőket, hogy a követelésre a felszámolás, az adósságrendezési eljárás befejezésekor a vagyonfelosztási javaslat szerinti értékben átvett eszközök nem nyújtanak fedezetet. Sajnos ki kell várni, hogy a felszámoló-biztos erre vonatkozóan írásban adjon értesítést, s csak ezt követően lehet a követelést behajthatatlan követelésként leírni.

Jó tudni, hogy a felszámolás alá vont társaság vagyonából az alábbi sorrendben kerülnek a kötelezettségek teljesítésre [Csőd tv. 57. § (1)]

a) felszámolás költségei;
b) zálogjoggal biztosított követelések;
c) a gazdálkodó szervezetet terhelő tartásdíj, életjáradék, kártérítési járadék;
d) magánszemély nem gazdasági tevékenységből eredő követelése, kis- és mikro-vállalkozások követelése;
e) TB és adók;
f) egyéb követelések – ide sorolódnak be a vevőkövetelések!!!;
g) késedelmi kamat és pótlék, továbbá a pótlék és bírság jellegű tartozás;
h) vezetők és tulajdonosok bére, ki nem fizetett osztaléka.



Budapest, 2010. december 7.
 

Tisztelettel:     dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló


 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

"Dr. Sallai Csillát több mint egy éve ismerem, és bátran mondhatom, hogy eddigi üzleti pályafutásom alatt, még nem találkoztam ennyire elkötelezett, szakértő könyvvizsgálóval.

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...