Házipénztár korlát megszűnése

Kedves Partnereink!

2012. január 1-től egy adott vállalkozás házipénztárainak záró állománya napi átlagban nem haladhatja meg már az összes bevétel együttes értékének a 10 %-át. Ez az érték viszont már olyan jelentős, hogy a vállalkozásoknak nem is a nagyság betartása jelent gondot, hanem az erre való odafigyelés egy adminisztrációs teher.

Éppen ezért döntött a jogalkotó arról, hogy december 1-től megszűnik a napi készpénzállomány maximális értékére vonatkozó 10%-os korlát. Ezért hatályon kívül helyezték a Számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 14.§ (9)-(10) bekezdését.

Szeretnénk felhívni azonban a figyelmet arra, hogy változatlanul hatályos marad a Számviteli törvény 14.§ (8) bekezdése, amely – egyebek mellett - arról rendelkezik, hogy minden kettős könyvvitelt vezető vállalkozásnak a pénzkezelési szabályzatban rendelkeznie kell a napi készpénz záró állomány maximális mértékéről.

Ez alapján tehát a változás abban áll, minden vállalkozás a pénzkezelési szabályzatában szabadon – most már jogszabályi korlát nélkül – határozhatja meg a pénztárban tartható napi záró pénzkészlet maximumát.

Ez az érték nagymértékben függ a vállalkozás specialitásaitól - ezek közül a két alapvető szempont:

  • a pénztári forgalom nagysága;
  • készpénz őrzésének személyi vagy tárgyi feltételei.


A fentiek szerint célszerű a pénzkezelési szabályzatot áttekinteni és aktualizálni.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy az adóhatóság pénztárra vonatkozó ellenőrzései továbbra is lehetségesek, hiszen a Számviteli törvény továbbra is élő előírása a pénzkezelési szabályzat megléte, aktualizálása. Az ellenőrzés során az adóhatóság annak betartását kéri számon a vállalkozástól, amelyről a vállalkozó saját maga, a saját pénzkezelési szabályzatában rendelkezett. A be nem tartás szankciója a számviteli fegyelem megsértése miatti 500 eFt-ig terjedő bírság lehet.

A vállalkozás szabályzatainak meglétéért a vállalkozás vezetője a felelős. A könyvelő annyiban tud a vállalkozásnak segítséget nyújtani, hogy tájékoztatja a vállalkozást a szabályzatban rögzítendő tételekről, segít a szükséges értelmezésekben és a vállalkozás részére minta szabályzatot tud biztosítani.

A könyvelő azt azonban nem határozhatja meg, hogy az ügyvezetés hogyan gazdálkodjon a vállalkozása anyagi javaival, illetve nem lehet a könyvelő kompetenciája a tulajdonosi érdek körébe tartozó vagyontárgyak, így a pénzeszközök védelmének a megszervezése, szabályozása.

Tanácsadói tevékenységünk keretében szívesen segítséget nyújtunk a vállalkozások részére a szabályzataik, ezen belül is a pénzkezelési szabályzat összeállításához, illetve a meglevő szabályzat aktualizálásához.


Budapest, 2012. november 19.

Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló


 


 
 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

"Dr. Sallai Csillát több mint egy éve ismerem, és bátran mondhatom, hogy eddigi üzleti pályafutásom alatt, még nem találkoztam ennyire elkötelezett, szakértő könyvvizsgálóval.

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...