Éttermi reprezentáció bankkártyával

Kedves Partnereink!

Az éttermi szolgáltatás igénybevétele esetén a bankkártyával, hitelkártyával történő fizetésre tekintettel kapott nyugta alapján elszámolt költség, ráfordítás is vállalkozási érdekében felmerülőnek számít, feltéve, ha a szolgáltatás igénybevétele megfelel az Szja törvény reprezentáció fogalmának. Az elszámolás lehetőségét a társasági adóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 3. számú melléklet B rész új 21. pontja tartalmazza.

A számlamentes elszámolási lehetőség a reprezentációs költségeknek csak arra a esetére tejed ki, ha

  • a reprezentációra étteremben kerül sor és
  • a vállalkozás a fogyasztás ellenértékét nem készpénzzel, hanem bankkártyával, hitelkártyával fizeti.


A szabályozáshoz azonban tisztában kell lenni további, s reprezentációhoz kapcsolódó szabályokkal.

  • 2012 óta a reprezentációs költség és az üzleti ajándék korlátlan nagyságban elszámolható költség a vállalkozásnál. Ún. „egyes meghatározott juttatás"-nak számít, amely érték 1.19 szerese után 16 % személyi jövedelemadót (szja) és 27 % egészségügyi hozzájárulást (eho) kell megfizetni. Az összes adóteher a számla áfás értékének 51,17% -a. A számlában szereplő étel és ital áfája nem vonható le. A reprezentációs költségek és az üzleti ajándékok utáni adókat havonta kell bevallani és megfizetni.
  • Szeretnénk azonban felhívni a figyelmet, hogy az új szabály szerint is feltétlenül szükség van az elszámoláshoz nyugtára. Nem felel meg nyugtának az éttermek ún. számoló cédulája. Az áfa törvény tartalmazza a nyugta taralmi elemeit. Tehát az alábbi elemeknek kell a nyugtán szerepelni:
  •     a nyugta kibocsátásának kelte,
  •     a nyugta sorszáma, amely a nyugtát kétséget kizáróan azonosítja,
  •     a nyugta kibocsátójának adószáma, valamint neve és címe,
  •     a termék értékesítésének, szolgáltatás nyújtásának adót is tartalmazó ellenértéke.

 

  • A reprezentációnak akkor tekinthető egy adott étkezés, ha
  • a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti rendezvény, esemény keretében, továbbá az állami, egyházi ünnepek alkalmával nyújtott vendéglátás (ételt, italt)  vagy
  • a dokumentumokból és körülményekből akár közvetve sem állapítható az meg, hogy az valós tartalma alapján „a rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme’ – tehát a vállalkozás érdekeit kell szolgálnia (s ezt a vállalkozásnak később is bizonyítani kell tudnia).

 

Ezért célszerű a bizonylatokhoz az alkalmat, illetve a résztvevő személyek nevét hozzákapcsolni.

 

A vállalkozások ún. átfogó vizsgálatának rendszeresen célja a reprezentációs kiadások ellenőrzése, hiszen az ide tartozó tételek – a fentiek szerint is – több adófajtát érintenek.


Amennyiben a könyveléskor munkatársaink a rendelkezésre bocsátott bizonylatok és tények ismerete alapján nem tartják elégségesnek a gazdasági események bizonylatolását, minden esetben jelzik az illetékes személynek, hogy az esetleges utólagos pótlásokat a vállalkozás tegye meg az adózási kockázatok csökkentése érdekében.


Budapest, 2014. február 03.

Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

"Lassan közeledik az év vége, ilyenkor mindig számba vesszük az eredményeinket, készülünk az év végi ünnepekre és lelkesen tervezgetjük a jövő évet. A Magnolia Day Spa csapata nevében ezúton ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...