Előzetesen felszámított áfa levonhatósága

Kedves Partnereink!

Az 5percadó c. szakmai blogban (www.5percado.hu) olvasható Tusnádi Márta adótanácsadó, okleveles könyvvizsgáló cikke a fenti kérdésben, amit ajánljunk az Önök figyelmébe:

http://5percado.hu/on-vajon-mindent-tud-az-afa-levonasrol-1-resz/

Bizonyára sokak számára ismertek az alábbi szabályok, de mégsem árt időnként ezeket rendszerbe foglalva áttekinteni és átgondolni.

Az előzetesen felszámított áfa levonásának minimális tárgyi feltételei, hogy rendelkezésre álljon az adóalany nevére szóló

  • az ügylet teljesítését igazoló számla, előleg számla; illetve
  • import ügylet esetén a termék szabad forgalomba bocsátásáról rendelkező vámhatározat, valamint az áfa megfizetéséről szóló igazolás.”


„Az adózó olyan mértékben jogosult az előzetesen felszámított áfa levonására, amilyen mértékben azt az adóköteles termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása érdekében használja, egyéb módon hasznosítja. Tehát nem levonható az az áfa, ami nem adóköteles - ingyenes, adólevonásra nem jogosító adómentes (a korábbi tárgyi adómentes) vagy áfa körön kívüli - tevékenységhez kapcsolódik.”

„Az ingyenes átadással kapcsolatos ügyletek (amiért cserébe nem jár ellenérték) beszerzései után sem lehet áfát levonni.”

„Az az adóalany, akinek az adószámát az adóhatóság felfüggeszti, az erről szóló határozat jogerőre emelkedésétől kezdve nem élhet az adólevonási jogával mindaddig, amíg a felfüggesztés meg nem szűnik. Ha az adózó adószámát törli az adóhatóság, az adólevonási jog elenyészik.”


„A fentieken túl az Áfa törvény 124. § - 125. § megfogalmaz tételes levonási tilalmakat, illetve ez alóli kivételeket is. Ezek az alábbi csoportokba sorolhatók:

  1. Járművekkel kapcsolatos termékek és szolgáltatások:
  • motorbenzin beszerzése,
  • egyéb üzemanyag beszerzése személygépkocsihoz;
  • személygépkocsi és annak üzemeltetéséhez- fenntartásához szükséges termék beszerzése;
  • személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges szolgáltatás 50%-a;
  • taxi szolgáltatás igénybevétele;
  • parkolási, úthasználati szolgáltatás igénybevétele;
  • 125 cm3 feletti hengerűrtartalmú motorkerékpár beszerzése;
  • jacht, egyéb vízi közlekedési eszköz beszerzése;
  1. Lakóingatlannal kapcsolatos termékek és szolgáltatások:
  • lakóingatlan és annak építéséhez, felújításához szükséges termék beszerzése, szolgáltatás igénybevétele.
  1. Étel-ital kapcsán felmerült termékek és szolgáltatások:
  • élelmiszer, ital beszerzése;
  • vendéglátó-ipari szolgáltatás igénybevétele;
  • szórakoztatási célú szolgáltatás igénybevétele;
  1. Egyéb szolgáltatások:
  • telefonszolgáltatás 30%-a.”


A könyvelés a fenti szabályok figyelembe vételével állítja össze az időszakonkénti áfa bevallását.

Vállalkozóként – többek között a cég likviditási helyzete okán is – fontos tisztában lenni, mely beszerzéseknél jön vissza az áfa, illetve mikor nem. Ez utóbbi esetben azzal kell számolni, hogy az előzetesen felszámított áfa a bekerülési érték részét fogja képezni, s ezzel a teljes vételárat kell a költségelszámolásnál figyelembe venni.


Budapest, 2015. július 2.

Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

A társaság szakmai munkája mindig megbízható, pontos és ugyanakkor segítőkész, felelősséget és áldozatot vállaló! A munkatársak emberi  magatartása együttműködő, példamutató, bizalomra ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...