Élelmiszer-értékesítő automaták bejelentése

Kedves Partnereink!

Az adózás rendjéről szóló 2013. évi XCII. törvény 2015. január 1-jétől kiegészült egy 22/D.§-sal. Eszerint az élelmiszer-értékesítést kezelőszemélyzet nélkül végző automata berendezést üzemeltető adózó köteles bejelenteni az adóhatósághoz

  • az értékesítés megkezdését (legkésőbb az értékesítés megkezdését megelőző napon),
  • az értékesítés megszüntetését (legkésőbb az azt megelőző napon).


Ide tartoznak az kávé, tea, illetve üdítő ital automaták, és a szendvics, csoki vagy egyéb élelmiszert árusító automata gépek.

A bejelentés 30.000 Ft igazgatási szolgáltatási díjköteles és az átutalásról szóló igazolást csatolni kell a bejelentéshez.
Azok az adózók, akik 2015. január 1-jén automata berendezést üzemeltetnek és 2015. március 31-ig teszik meg a bejelentést, az igazgatási szolgáltatási díjat két részletben teljesíthetik. Az első részlet 3.000 Ft és a bejelentés megtételének időpontjáig kell megfizetni, a második részlet 27.000 Ft és 2015. december 31-ig kell megfizetni.
Az adóhatóság erre a célra fenntartott bankszámlája:
„NAV Élelmiszer automata bejelentéshez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díj bevételi számla”
Bankszámla szám: 10032000 01079098 00000000


A bejelentésre vonatkozó részletszabályokat a 41/2014. (XII.29.) NGM rendelet tartalmazza. A bejelentést az AUTOMATA nevű nyomtatványon kell teljesíteni, mely letölthető az adóhatóság honlapjáról, az alábbi linken:

http://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanykitolto_programok_nav/kerelmek/NAV_automata.html

A bejelentendő adatok köre:

  • tulajdonosának neve,
  • üzemeltetőjének neve,
  • az üzemeltetési hely rendelkezésre bocsátójának neve,
  • üzemeltetési helye,
  • gyártási száma, típusa, gyártója, állapota, kategóriája, és működési formája.

Amennyiben ezen adatokban bármely változás áll be, azt haladéktalanul be kell jelenteni.
Az adóhatóság az automatát nyilvántartásba veszi, valamint a honlapján közzéteszi az automata berendezés regisztrációs számát és az üzemeltetési helyét. Az üzemeltető a regisztrációs számot az automata berendezésen jól láthatóan közzéteszi.
A bejelentés elmulasztása, késedelme egy vállalkozás esetén 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot vonhat maga után. Amennyiben a vállalkozás az adóhatóság felhívását követően sem teljesíti a bejelentési kötelezettségét, a bírság kétszerese követelhető egy újabb határidő kitűzésével.

A bejelentési kötelezettség az automata berendezéssel történő értékesítés megkezdését illetve megszüntetését megelőző napot áll be, ezért a bejelentést az üzemeltető vállalkozásnak kell megtennie. A könyvelő ezt csak külön felkérés és a határidő előtt történő adatszolgáltatás esetén tudja megtenni.


Budapest, 2015. február 19.

Tisztelettel:



    Tusnádi Márta
    Könyvvizsgáló, adótanácsadó


 
 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Sallai Csilla kivételes ember, akit a könyvelői szakmai is magas szinten elismer. Az általa alapított vállalkozás könyveléssel és könyvvizsgálattal foglalkozik. Amennyiben cégünknél bármilyen ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...