Elektronikus számla

Kedves Partnereink!

2013. január 1-jétől elektronikus számla az, amely

  • tartalmazza az Áfa tv. szerinti kötelező elemeket, illetve
  • elektronikus formában bocsátották ki és fogadták be.

(A számla kötelező elemeiről a 2013. 01.07. körlevelünkben már adtunk tájékoztatást.)

Az új megközelítés értelmében elektronikus számlának minősül az is, ha

  • a számlát kibocsátó kinyomtat egy számlát, majd beszkenneli és úgy küldöm el a vevőnek;
  • a számlát kibocsátó nem nyomtatja ki a számlát, hanem a nyomtatási funkciót áttelepíti a vevőhöz, s először a vevőnél kerül a számla kinyomtatásra.


A fenti értelmezést azt teszi lehetővé, hogy hatályon kívül került a számla, egyszerűsített számla és nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint a nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásáról szóló 24/1995 (XI.22) PM rendelet (1/F. §. (1) bekezdése, amely azt írta elő, hogy a számlázó programnak a számla adattartalmának papírra nyomtatása során biztosítania kell, hogy a számla eredeti és másolati példánya egymástól megkülönböztethető és eredeti példányként csak 1 példányban legyen nyomtatható. Tehát az előírásoknak már megfelel minden olyan számlázó program, amely nem kezeli a számlapéldányokat!

Az adózásban és a számvitelben is a fentiekben leírt módon a vevőhöz juttatott számlát úgy kell kezelni, mint ahogy a hagyományos papír alapú számlát.

Van azonban két olyan tényező, ahol azonban számít, hogy papíralapú vagy elektronikus számláról van-e szó. Ezek:

  • Az elektronikus számlázáshoz továbbra is a vevő beleegyezése szükséges, mert a számla elektronikus fogadásának technikai feltételei is vannak. (Pl. rendelkeznie kell e-mail kapcsolattal, címmel.).           Főszabály - eltekintve az EDI alapú elektronikus számláktól -, hogy a vevő beleegyezésének nem kell írásban történnie, hanem beleegyezésnek számít a ráutaló magatartás is, azaz, amikor a vevő befogadja a számlát és kifizeti azt;
  • Míg a papíralapú számlákat elektronikusan is meg lehet őrizni, addig az elektronikus számlát csak elektronikusan lehet megőrizni. A pdf formátumban történő megőrzés is elektronikus megőrzésnek számít.


Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény [Art.] 2013. 01. 01 nappal kiegészült egy 47/A paragrafussal, amely kimondja:
„Az adózó, ha bizonylatot, könyvet, nyilvántartást online hozzáférést biztosítva, elektronikusan őrzi meg, köteles ellenőrzés esetén az adóhatóság részére az elektronikus hozzáférést, letöltést biztosítani.”

A fentiek alapján a könyvelésre elégséges eljuttatni számla kinyomtatott verzióját.

A számlák befogadása és a számlák törvényi előírásoknak megfelelő megőrzése továbbra is a vállalkozások feladata és felelőssége.

A fentiekhez kapcsolódóan szeretnénk ismételten felhívni a figyelmet az Art 2012.01.01. napjától érvényes 172. §. (20a) bekezdésre, amely az iratok megőrzésével kapcsolatos szankciókat tartalmazza.
„Az adózó 1 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, ha iratmegőrzési kötelezettségének nem tesz eleget. Amennyiben az adózó iratmegőrzési kötelezettségének a nyomdai úton előállított számla, nyugta megőrzésének elmulasztásával nem tesz eleget, függetlenül attól, hogy a számla, illetve nyugta felhasználása ténylegesen megtörtént-e, a kiszabható mulasztási bírság összege magánszemély esetén 200 ezer forint, más adózó esetében 500 ezer forint és a hiányzó számlák, illetve nyugták számának szorzata által meghatározott összegig terjedhet.”

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatosan bármilyen további kérdés merül fel, készséggel állunk rendelkezésre.

Budapest, 2013. január 21.

Tisztelettel:


    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló


 
 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

20 éve dolgozom Dr.Sallai Csillával és a cégével, az alábbi tapasztalataimról tudok röviden beszámolni, a Stallum Kft-t az alábbiakban tudnám röviden jellemezni.

Sallai Csilla varázslatos személyisége és ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...