Diákmunka

Kedves Partnereink!

Tanuló alkalmazható az általános foglalkoztatási formákban, úgy, mint:
•    munkaviszonyban,
•    munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban (például megbízási szerződéssel) vagy
•    egyszerűsített foglalkoztatás keretében,
•    háztartási alkalmazottként (például bébiszitter)

Vannak kizárólag a diákok munkavállalásához kötődő foglalkoztatási formák:
•    iskolaszövetkezet,
•    tanulószerződés,
•    a hallgatói szerződés és az együttműködési megállapodás alapján történő munkavégzés-

Egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony:
•    mezőgazdasági idénymunka
•    turisztikai idénymunkára vagy
•    alkalmi munkára.

Függetlenül attól, hogy milyen formában, illetve milyen időszakra állapodik meg a diák és a vállalkozás, a munkára vonatkozóan munkaszerződést kell kötni.
A munkavégzéshez a munkáltató köteles minden olyan feltételt biztosítani, ami a feladatok hatékony és biztonságos teljesítéséhez szükséges. Ide tartoznak – többek között:
•    megfelelő munkaeszközök és védőfelszerelések biztosítása,
•    munkaidőre és munkarendre vonatkozó szabályok betartása,

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy sok fiatal számára a diákmunka az első lépés a munka világában. Egy életre szóló élmény lehet, s ezek jelentősen hatnak a tanulók diákévek utáni munkakultúrájának kialakulásában is. Ezért is nagyon fontos, hogy a munkáltató odafigyeléssel és a szabályok maradéktalan betartásával segítse a tanulókat.

A nyári munka speciális szabályai:
•    Minden, a 16. életévét betöltött tanuló vállalhat diákmunkát,
•    A nyári szünetekben - a törvényes képviselője hozzájárulásával –már a 15 éves kor betöltése után is lehet munkát végezni.
•    A diákoknak a munkavállalásnál adóazonosító jellel és TAJ kártyával kell rendelkezniük.
•    Diák éjszakai munkára, rendkívüli munkaidőben történő munkavégzésre nem kötelezhető.
•    A tanulók napi munkaideje legfeljebb nyolc óra lehet és a több munkaviszony keretében történő munkavégzés munkaidejét össze kell számítani.
•    A diákmunka adóköteles bevételt eredményez.
•    A diákmunka után is meg kell fizetni a többi munkaviszonyra előírt adókat és járulékokat. Ez alól az iskolaszövetkezet jelent kivételt, mert ha a diák iskolaszövetkezeteken keresztül dolgozik, nem kell járulékot fizetniük a tanulóknak. Viszont az így keresett pénzt nem számítják bele a majdani nyugdíjuk összegébe.

2013. január elsejével a minimálbér az 98.000 Ft, a „szakmunkás minimálbérként” emlegetett garantált bérminimum 114.000 Forint, órabér esetén 656 Forinttal kell számolni. A 98.000 Ft minimálbért csak a FEOR 9-es osztályában (szakképzettséget nem igénylő egyszerű foglalkozások, pl. takarítók, kézbesítők) foglalkoztatott munkavállalók esetében lehet adni, bármilyen egyéb munkakör esetében legalább a magasabb összegű garantált bérminimum összegét kell a tanulók számára is kifizetni.

Az adóhatóság a diákoknak egy tájékoztatást adott ki, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy a munkaviszony kezdetén meg kell győződniük, hogy a munkáltató bejelentette-e őket. Amennyiben a munkáltató nem jelenti be a diákmunkásokat vagy nem megfelelő körülmények között foglalkoztatja őket, egy munkaügyi ellenőrzésnél olyan szigorú szankciókkal, munkaügyi bírsággal kell számolni, mint bármilyen más szabálysértésnél.

A munkáltatónak, kifizetőnek a kifizetéskor igazolást kell adniuk a kifizetett összegről, a levont személyi jövedelemadó előlegről, az egyéni járulékokról. Adóévi összesített igazolást is kell kapnia a magánszemélynek (diákoknak) az előzőkről az adóévet követő év január 31-ig. Így a tanulók is adóbevallás beadására lesznek kötelezettek.

Budapest, 2013. június 21.

Tisztelettel:


    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló

 



 


 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Sallai Csilla kivételes ember, akit a könyvelői szakmai is magas szinten elismer. Az általa alapított vállalkozás könyveléssel és könyvvizsgálattal foglalkozik. Amennyiben cégünknél bármilyen ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...