Cégnagyság besorolás

Kedves Partnereink!

Az előző években tájékoztattuk Önöket arról, hogy hogyan kell meghatározni a vállalkozás nagyságát. 2012. évtől azonban kiemelt fontosságot nyert a cégnagyság besorolás, mivel 2012. évtől minden közép- és nagyvállalkozás innovációs járulék fizetésre kötelezett lett. Most – 2012. október 25-én – egy újabb változás került kihirdetésre a 140. számú Magyar Közlönyben, miszerint az innovációs járulék fizetésre kötelezett adózóknak december 20-ig fel kell töltenie a teljes éves kötelezettség összegére az innovációs járulékot. Ez annyiban finomítható, hogy 90% mértékig való feltöltés esetén már nem bírságol az adóhatóság, de ez alatt a mulasztási bírság összege az éves adókötelezettség és a befizetni elmulasztott adó-előleg különbözetének 20 százalékáig terjedhet.
A jogszabály szövege szerint ezt a szabályt már a 2012-es adóévre is kötelező jelleggel alkalmazni kell.

Az adókockázatok elkerülése érdekében most arra kérjük Önt, hogy – függetlenül attól, hogy a korábbi években elvégezte a besorolást – nyilatkozzon arról, hogy vállalkozása milyen cég nagyság formába tartozik:

  • mikro vállalkozás
  • kisvállalkozás
  • középvállalkozás
  • nagyvállalkozás


Segítségképpen összeállítottunk egy táblázatot, amelyben rögzítettük a számunkra ismert adatokat az Ön vállalkozásáról. Kérjük, hogy azokat ellenőrizze, és egészítse ki minden olyan adattal, amely a táblázatban nem szerepel és a lenti szabályok alapján szükség van rá. Amennyiben nem tudja megállapítani a cég méretét, ez esetben elég ha a mellékelt táblázatot visszaküldi részünkre, és a cég nagyság megállapítását irodánk elvégzi.

Az adókockázat – adóhiány – elkerülése érdekében kérjük a nyilatkozatot, illetve táblázatot legkésőbb 2012. december 5-ig szíveskedjen eljuttatni irodánkba!

 
A táblázat kitöltéséhez kérjük vegye figyelembe az alábbi tudnivalókat:

Ki minősül közép- illetve nagyvállalkozásnak?

A 2004. évi a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló XXXIV. törvény pontosan definiálja azokat a mutatókat, amelyek alapján minden vállalkozásról el kell dönteni, hogy mely cégnagyság kategóriába tartozik.
DE! A mutatók meghatározásához nem csak az adott vállalkozás adatait kell figyelembe venni, hanem az ún. Partnervállalkozások, és Kapcsolódó vállalkozások adatait összeszámítva kell meghatározni, hogy mely cégnagyságba sorolható a társaság. A Partnervállalkozások adataihoz hozzá kell számítani a Partnervállalkozások Kapcsolódó vállalkozásait; valamint a Kapcsolódó vállalkozásokhoz hozzá kell adni a velük Partnervállalkozásban lévő vállalkozások adatait is. Az adatokat a beszámoló alapján, ennek hiányában a vállalkozás nyilvántartása alapján kell meghatározni.
Ezen túlmenően szintén nem elhanyagolható, hogy a besorolást nem csupán egyetlen év alapján kell meghatározni, hanem 2004. évtől elkezdve évről-évre, és halmozottan kell figyelembe venni a vállalkozások mérleg adatait, és csak 2 év azonos irányú változása esetén lehet figyelembe venni a másik kategóriába való átlépést. (Azon vállalkozások, akik 2004 után alakultak, természetesen az alakulás évétől kell elvégezni a számítást, azonban a tört év adatait át kell számolni időarányosan éves szintre.)

Mihez kell a cég nagyság besorolása?

A vállalkozás méretét nem csak az innovációs járulék tekintetében fontos tudni. Egyes adófizetési kötelezettségek, adókedvezmények vagy adóalap kedvezmények, transzferár nyilvántartási valamint szabályzat készítési kötelezettség a cég nagyságához vannak hozzárendelve. Jellemzően az adókedvezmény és adóalap kedvezmény a mikro- kis-, és középvállalkozások részére van kiírja, az adófizetési és transzferár szabályzat valamint nyilvántartás kötelezettség a közép vagy nagyvállalkozás esetén áll fent.

Mellékeltünk egy nyilatkozatot, melyben pontosan definiáltuk a Partnervállalkozások, és Kapcsolódó vállalkozások fogalmát. A Társaság cégnagyságának besorolását – amennyiben Ön nem tudja megállapítani – a könyvelés végzi. A könyvvizsgálatnak is ismernie kell a cég nagyságát, ezért a besoroláshoz szükségünk van a kitöltött nyilatkozatukra.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatosan kérdése merül fel, szívesen állunk rendelkezésére.

Budapest, 2012. december 3.

Tisztelettel:

    Tusnádi Márta
    Könyvvizsgáló, adótanácsadó
 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

„A Stallum irodáját minden cég megirigyelheti. Munkán során a legkülönbözőbb munkahelyeken fordulok meg és nem találkoztam még csak hasonlóval sem. Ide jó belépni is! Azonnal feltűnik a ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...