Cégjogi változások

Kedves Partnereink!


Szeretnénk felhívni figyelmüket a 2006. évi V. törvény – a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról – 2012. március 1-jén hatályba lépett módosítása kapcsán a cégjegyzékben szereplő adatok változtatásának. A módosításokat a cégjegyzékben szereplő adatok első módosításával együtt, de legkésőbb 2013. február 1-jéig meg kell tenni. 


A lenti jogszabályváltozás miatt minden olyan társas vállalkozásnak, amely 2012. március 01. (ekkor változott a cégtörvény) előtt alakult kötelező legkésőbb 2012. február 1-ig — ügyvéd közreműködésével — kipótolni a hiányzó adatokat a cégbíróságnál. Ezek (lehetnek): természetes személy tulajdonosok esetében anya születési neve, születési hely, születési idő és adóazonosító, egyúttal pedig az ügyvédnek a székhely használatára jogosító okmányt is csatolnia kell a beadványhoz, mert bár ez utóbbi korábban is kellett a cégalapításhoz, akkor még nem kellett elektronikus formában benyújtani.

Ez a kötelező módosítás illetékmentes, az ügyvédi munkadíjat azonban nyilván meg kell fizetni.

Amennyiben nincs olyan ügyvéd ismerőse, aki a fenti módosítást kedvező megcsinálná, akkor tudunk Önnek segíteni, mert egy megbízható ügyvéd partnerünk — csak a mi ügyfeleinknek — fél áron, nettó 20.000 Ft-ért elvégzi a szükséges cégbírósági módosításokat.

Az ügyvéd partnerünk elérhetősége:
dr. Pozderka Gábor ügyvéd
iroda@pozderka.hu
http://pozderka.hu
Iroda: Budapest 5. kerület, Hercegprímás utca 11. szám 2. emelet
Postacím.: 1369 Budapest, Pf.: 268.
Telefon: +3617849913 Mobil: +36203315204
Fax: +3617840069”

A kedvezményes munkadíj érdekében hivatkozzon könyvelőirodánkra!

Tájékoztatásul az alábbiakban küldjük a kapcsolódó jogszabály-részleteket.

129. § (1) A csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény, a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi IV. törvény, továbbá az ezekkel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCVII. törvény (a továbbiakban: Módtv.) 99. §-ának hatálybalépését megelőzően bejegyzett azon cégek, melyeknek cégneve vagy rövidített neve nem felel meg a 3. § (5) bekezdésben vagy a 4. § (3) bekezdésben foglalt előírásnak, a cégjegyzékben vezetett adataik első változásakor, ennek hiányában legkésőbb 2013. február 1. napjáig kötelesek cégnevük megváltoztatására.
(2) A Módtv. 101. §-ának hatálybalépését megelőzően bejegyzett azon cégek, melyek a 7. § (4) bekezdése alapján nem csatoltak be a székhely-, telephely- és fióktelep használatának jogszerűségéről szóló nyilatkozatot, a cégjegyzékben vezetett adataik első változásakor, ennek hiányában legkésőbb 2013. február 1. napjáig kötelesek azt a cégbíróságnak benyújtani.
(3) A cég képviseletére jogosultak adóazonosító jelének vagy adószámának bejegyzését, valamint a Módtv.-vel megállapított 24. § h) pontjában, 27. § (1) bekezdés a) pontjában, 27. § (2) bekezdés a)-b) pontjában, 27. § (3) bekezdés a) és e) pontjában, 27. § (4) bekezdés b) pont bc) alpontjában, 27. § (6) bekezdés a) pontjában, 31. § (2) bekezdésében, valamint a 36. § (4a) bekezdésében foglalt adatok bejegyzését a cégjegyzékben vezetett adataik első változásakor, ennek hiányában legkésőbb 2013. február 1. napjáig kötelesek a cégbíróságnak benyújtani.
(4) Illeték és közzétételi költségtérítés megfizetése nélkül lehet bejelenteni a cégbíróságnak azt a változást, amely kizárólag a Módtv.-vel megállapított 7. § (4) bekezdésében és 31. § (2) bekezdésében foglalt okiratok benyújtására, vagy a tagok (tulajdonosok) és vezető tisztségviselők (képviselők) Módtv.-vel megállapított további azonosító adatainak, valamint a vezető tisztségviselők adóazonosító számának bejelentésére irányul.
(5) A Módtv. 162. §-ának hatálybalépése előtt ügyvédi székhelyszolgáltatással rendelkező cégek vonatkozásában az ügyvédekről szóló 1998. évi XI. törvény Módtv. 162. §-ának hatálybalépése előtt hatályos 25/A. §-át kell alkalmazni.



Budapest, 2012. október 01.

Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló


 


 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Csillával hét évvel ezelőtt kezdtem el együtt dolgozni és mára szinte az összes ügyfelem könyvvizsgálatát ő látja el. A törvényi kereteken belül mindig kompromisszumkész és próbálja segíteni ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...