Beszámoló ismételt közzététele

Kedves Partnereink!

A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzétételéről szóló 11/2009. (IV. 28.) IRM–MeHVM–PM együttes rendelet 2013. december 1-jei hatállyal módosult. A 2013 évre vonatkozó beszámolók közzétételének közeledtével az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet.

A Céginformációs Szolgálatnál – aki a beszámolók fogadását, feldolgozását végzi – előfordulhatnak esetek, amikor a benyújtott beszámolót valamilyen hiba miatt be nem nyújtottnak tekinti. Ezekben az esetekben a Szolgálat felhívja a benyújtót a javításra, s az ismételt benyújtásra.
Ez azonban csak a következő esetekben fordulhat elő:

  • a beküldött beszámoló informatikailag hibás (Pl.: nincsenek meg a mellékletek, az elektronikus űrlap nem megfelelően van kitöltve), vagy
  • az elektronikus űrlapon megadott cégjegyzékszám és adószám nem megfelelő, vagy
  • a közzétett beszámolóval együtt megküldött elektronikus űrlapon megadott cégadatok, a beszámolóban feltüntetett adatok nem egyeznek a cég cégjegyzékének adataival, és ezáltal a beszámoló nem annak a cégnek a beszámolójaként került közzétételre, amelyre a beszámoló adatai alapján vonatkozik.


Ezekben az esetekben, s csak ezekben az esetekben van lehetőség a beszámoló ismételt feltöltésére.

Egyéb esetekben – például a cég kérelmére - a közzétett beszámoló a céginformációs szolgálat honlapjáról már nem távolítható el, helyette új beszámoló nem tölthető fel! Így a beszámoló ismételt, eltérő tartalommal történő közzétételére nincsen mód. Az ismételt benyújtást a rendszer nem fogadja be, s az eredeti, első feltöltés lesz lekérdezésnél látható.

A változatást az indokolta, hogy félreérthető volt, ha egy adott társaságnak több beszámolója is elérhető volt, s így nem lehet eldönteni, hogy melyik az érvényes. A Céginformációs Szolgálat a rendszerben lévő kettős beszámolókat visszamenőlegesen is eltávolítja.

Amennyiben egy társaság a már elfogadott és közzétett, azaz a Céginformációs Szolgálathoz feltöltött beszámolóban jelentős összegű hibát fedez fel, akkor a hibát a számviteli törvény ellenőrzésre vonatkozó szabályai szerint kell kezelni. Ennek alapján:
Értékelni kell a hibát, hogy jelentősnek minősül-e.

  • Ha a hiba (hiba és hibahatások együttes összege) jelentős, akkor a felfedezés évében, mint tárgy évben kell a beszámoló középső oszlopában, mint „előző időszakot érintő” hatást bemutatni.
  • Ha a hiba nem jelentős, akkor annak teljes hatását a beszámoló tárgy időszaki adatai tartalmazzák.


A vállalkozásnak fontos tisztában lenni a beszámoló közzétételének szabályaival.

  • A saját (tulajdonolt, vezetetett) társaság beszámolójának közzétételéért az ügyvezetés a felelős. E felelősség – az egyre szigorodó szabályok miatt – akár az ügyvezetés anyagi felelősségre vonását is eredményezheti.
  • Ha valaki befektetőként, üzleti partnerként szeretne tájékozódni üzleti partnerei eszközeiről, forrásairól, pénzügyi és jövedelmi adatairól, erre a beszámoló a legalkalmasabb. http://e-beszamolo.kim.gov.hu/kereses-Default.aspx


A beszámoló összeállítása, annak a jogszabályokban előírt tartalma és közzététele szabályszerűsége magas szintű szaktudást igénylő feladat. Minden vállalkozás érdeke, hogy olyan könyvviteli szolgáltatóra bízza ezeket a feladatokat, amely megfelelő ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkezik.


Budapest, 2014. február 26.

Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló



 


 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

"Dr. Sallai Csillát több mint egy éve ismerem, és bátran mondhatom, hogy eddigi üzleti pályafutásom alatt, még nem találkoztam ennyire elkötelezett, szakértő könyvvizsgálóval.

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...