Banki átutalások új rendszere

Kedves Partnereink!

2012. 07. 01-jén lép hatályba a pénzforgalom lebonyolításáról szóló 18/2009. (VIII. 6.) MNB rendelet módosítása, amely alapján bevezetésre kerül az elektronikus úton benyújtott forint átutalások napközbeni elszámolása, amelyet a bakok a GIRO Zrt által működtetett napközbeni elszámolási rendszer keretében teljesítenek.

A napközbeni elszámolás keretében indított átutalás összege az átutalási megbízás bank által történt átvételét követő négy órán belül a kedvezményezett pénzforgalmi szolgáltatójának pénzforgalmi számláján jóváírásra kerül, amennyiben az átutalási megbízást:

  1. nem papír alapon, hanem elektronikus csatornán (pl. NetBank, TeleBank stb.) nyújtották be,
  2. az átutalási megbízás forintban történő, különböző pénznemek közötti átváltást (konverziót) nem igénylő belföldi átutalás, és
  3. az átutalási megbízás a bankba a banki munkanapon legkésőbb a Hirdetményben megjelölt végső benyújtási határidőig beérkezik.


Az átutalást indító bank felelőssége az átutalás kedvezményezettjének pénzforgalmi szolgáltatója számláján történő, az átutalási megbízás átvételét követő négy órán belül jóváírásra terjed ki.
A kedvezményezett fizetési számláján való haladéktalan jóváírástért már a kedvezményezett pénzforgalmi szolgáltatója felelős.
A napközbeni elszámolás keretében teljesítendő elektronikus forint átutalási megbízás akkor minősül a Bank által átvettnek, amennyiben az átutalási megbízás teljesítéséhez szükséges fedezet is rendelkezésre áll. Ennek megfelelően a Bank számára az átutalási megbízás teljesítésére rendelkezésre álló négy óra a megbízás bankszámlán történő teljesítésének időpontjában kezdődik.

Budapest, 2012. június 15.
Tisztelettel:


    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló

 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

"Dr. Sallai Csillát több mint egy éve ismerem, és bátran mondhatom, hogy eddigi üzleti pályafutásom alatt, még nem találkoztam ennyire elkötelezett, szakértő könyvvizsgálóval.

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...