Ajánlás: A végelszámolás kezdeti teendői

Kedves Partnereink!

„Munkácsi Márta: A végelszámolás kezdeti teendői

Publikálva:
Dr. Herich Gy. | 5percAdo.hu Konferencia Összefoglaló | 2014. szept. 11. | PENTA UNIÓ Zrt.

A fizetőképes cégek jogutód nélkül történő megszűnése esetén végelszámolásnak van helye, a vagyoni-gazdasági viszonyok rendezése számos jogi-, adózási- és számviteli kötelezettséget is felvet, mind az eljárásban közreműködő szakemberek, mind az adóhatóság részéről.

E héten a végelszámolás megindításával kapcsolatos legfontosabb jogszabályi rendelkezéseket mutatja be Önöknek Munkácsi Márta, okleveles könyvvizsgáló és adószakértő (MOKLASZ),

"A végelszámolással kapcsolatos legfontosabb számviteli és adójogi kérdések" címmel -

2014. szeptember 18-án - tartandó Pentás konferencia előadója.

A végelszámolási eljárás lefolytatásának szabályait

  • a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény (Ctv.) VIII. fejezete,
  • az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) vonatkozó rendelkezései,
  • a végelszámolás számviteli feladatairól szóló 72/2006. (IV.3.) Korm. rendelet (Rendelet),
  • a civil szerezetek végelszámolását az egyesülési jogról, a közhasznújogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (Civil tv.) szabályozza.


Végelszámolás megindítása
A jogutód nélküli megszüntetést célzó eljárás lefolytatására az alábbi módokon kerülhet sor:

  • a cég önkéntes elhatározása alapján (az általános eljárási szabályok szerint, vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, pl. bt., kkt. erre irányuló döntése esetén az egyszerűsített végelszámolás szabályai szerint), vagy
  • a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárásban hozott határozata alapján (ún. kényszer-végelszámolás keretében).

A végelszámolás nem határozható el a cég fizetésképtelenségét megállapító végzés kézhezvételét követően, a felszámolás elrendelésével a folyamatban lévő végelszámolás megszűnik.

Végelszámolás kezdő időpontja


A végelszámolás kezdő időpontja a társaság legfőbb szervének (taggyűlés) jogutód nélküli megszűnéséről szóló határozatában megjelölt időpont, amely nem lehet korábbi, mint a határozat kelte.
A bírósági határozattal elrendelt megszűnés és kényszer-végelszámolás esetében a határozat jogerőre emelkedésének napja tekintendő az eljárás kezdő időpontjának.
Fontos kihangsúlyozni, hogy a végelszámolás elrendelése és a végelszámoló megválasztása a létesítő okirat módosítását nem igényli.
Ezen időponttal a korábbi vezető tisztségviselő megbízatása megszűnik, a cég önálló képviseleti jogosultsággal rendelkező képviselője, vezető tisztségviselője a végelszámoló lesz.

Végelszámolás bejelentése, közzététele

A végelszámolás, mint nem-peres eljárás lefolytatása, illetve az eljárás során előterjesztett jogorvoslati kérelmek (kifogások) elbírálása a cég székhelye szerinti illetékes megyei (fővárosi) bíróság, mint cégbíróság hatáskörébe tartozik.
A cég volt vezető tisztségviselői, továbbá a végelszámoló polgári jogi felelősségének megállapításával kapcsolatban indítható perekben elsőfokú bíróságként a cég székhelye szerint illetékes megyei (fővárosi) bíróság jár el.
A végelszámoló az eljárás megindítását - a határozat meghozatalától számított 15 napon belül - változásbejegyzési kérelemben köteles bejelenteni a cégbíróságnak, melynek alapján hozott végzés a Cégközlönyben közleményként kerül közzétételre.
Az adó- és vámhatóság felé külön bejelentés megtételére nincsen szükség (kivéve a cégbejegyzésre nem kötelezett adóalanyokat, melyek a végelszámolás kezdetének és befejezésének időpontjától számított 15 napon belül kötelesek az előírt nyomtatványon közvetlenül az adóhatóság felé bejelentést tenni).

A korábbi vezető tisztségviselő számviteli- és adózási kötelezettségei

A cég, mint adóalany adózással összefüggő kötelezettségeinek teljesítése, az adózói jogok gyakorlása a végelszámoló jogkörébe tartozik.
Kivételt képeznek ez alól a korábbi vezető tisztségviselő alábbi számviteli- és adózási kötelezettségei:

  • a végelszámolás kezdő időpontját megelőző nappal a tevékenységet lezáró adóbevallások elkészítése, melyeket az eljárás kezdő időpontjától számított 30 napon belül be kell nyújtani az állami adóhatósághoz;
  • a végelszámolás kezdő időpontját megelőző nappal, mint mérlegfordulónappal, tevékenységet lezáró beszámoló készítése, a jóváhagyásra jogosult testülettel történő elfogadtatása és legkésőbb a végelszámolás kezdő időpontjától számított 45. napon a végelszámoló részére történő átadása, illetve a beszámoló letétbe helyezése és közzététele.

E kötelezettségek elmulasztásából vagy nem megfelelő teljesítéséből eredő károkért a volt vezető tisztségviselő a polgári jog általános szabályai szerint kártérítési felelősséggel tartozik.

Végelszámoló jogai és kötelezettségei

A végelszámoló az eljárás során a cég vagyonát felméri, követeléseit behajtja, tartozásait kiegyenlíti, jogait érvényesíti, kötelezettségeit teljesíti, vagyoni eszközeit szükség esetén értékesíti. A végelszámoló az ilyen tisztséget betöltő személytől elvárható fokozott gondossággal, a végelszámolás alatt álló cég, valamint a hitelezők érdekeinek szem előtt tartásával köteles eljárni.

A kötelezettségeinek megszegésével okozott kárért a polgári jogi felelősség általános szabályai szerint felel.

A végelszámoló a cég korábbi tisztségviselője által készített, a tevékenységet lezáró beszámoló mérlegének adataiból végelszámolási nyitómérleget készít, melyet a hitelezők igénybejelentésére nyitva álló határidő elteltét követően - legfeljebb 75 napon belül - a hitelezői követelések jegyzékéből kiindulva szükség szerint korrigál, és a cég legfőbb szerve elé terjeszt.

A végelszámoló a korrigált végelszámolási nyitómérleg összeállítása előtt a kárelhárítás körében felmerülő és más halaszthatatlanul szükséges, valamint a működés fenntartásával kapcsolatos költségek kivételével kifizetést nem teljesíthet.
Ha a végelszámoló a korrigált végelszámolási nyitómérleg alapján azt állapítja meg, hogy a cég vagyona a hitelezők követeléseinek fedezetére nem elegendő, és a tagok (részvényesek) a hiányzó összeget 30 napon belül nem fizetik meg, haladéktalanul köteles felszámolási eljárás lefolytatására irányuló kérelmet benyújtani. A felszámolás iránti kérelem előterjesztéséhez a legfőbb szerv hozzájárulására nincsen szükség, de a végelszámolónak a legfőbb szervet a felszámolás kezdeményezéséről haladéktalanul tájékoztatnia kell.

A végelszámolási eljárás kezdő időpontjához nem fűződik végrehajtási tilalom. Ezért ha az adós gazdálkodó szervezet a végrehajtható okiratokon alapuló tartozásait nem teljesíti esedékességkor, az adóhatóság kezdeményezi a tartozások végrehajtás útján történő beszedését, illetve ennek eredménytelensége esetén a felszámolási eljárás kezdeményezését.”

 

A konferenciáról bővebben (ill. jelentkezésési jelehőség) : http://www.penta.hu/konferenciak/Fizeteskeptelensegi_eljarasok_Mestertura/


Budapest, 2014. szeptember 15.
Tisztelettel:



    dr. Sallai Csilla
    Kamarai tag könyvvizsgáló



 


Kapcsolódó dokumentumok:

Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

Én még nem tudtam olyan szakmai kérdéssel, problémával fordulni Sallai Csillához, amire ne tudott volna azonnal abszolút kielégítő választ adni, sőt az Ő válaszai általában nem egyszerűen válaszok, hanem komplett elemzések ...

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...