Airbnb adózása

Kedves Partnereink!

 

Többször kerültek már az adóhatóság vizsgálati célkeresztjébe az Airbnb rendszerben működtetett szálláshely-szolgáltatók. Az Adóhatóság most egy mindenki számára hozzáférhető tájékoztatóban is informálja a vállalkozókat a teendőkről.

http://ado.hu/rovatok/ado/airbnbzok-figyelem-tajekoztatot-adott-ki-a-nav

 

A rendszer szereplői:

  • Közvetítő: egy külföldi illetőséggel rendelkező adóalany
  • Szálláshely szolgáltató: belföldi illetőségű, és belföldön található szálláshellyel rendelkező szálláshely szolgáltatók;
  • Vendégek: szálláshelyeket kibérelni kívánó vendégek

 

A konstrukció lényege, hogy a közvetítő a szálláshely-szolgáltató és a vendégek részére – ellenérték megfizetése fejében – olyan online felületet biztosít, ahol a felek kapcsolatot teremthetnek egymással.

A szálláshely szolgáltató a szállásdíjat megfizetése ellenében valósítja meg a szolgáltatást a vendégek felé, azonban azt a vendégek nem közvetlenül részére egyenlítik ki a helyszínen, hanem annak megtérítésére oly módon kerül sor, hogy a vendég a szálláshely teljes díját a közvetítő felé megfizeti, majd a közvetítő a szállásdíjból az őt megillető ellenérték levonását követően fennmaradó összeget részére továbbutalja.

 

 

A tevékenység megkezdéséhez be kell jelentkezni:

  • a jegyzőhöz.
  • az adóhatósághoz. (’T101-es nyomtatvány - A01-es lap 7. blokkjában a ’552006 Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás m.n.s.’ ÖVTJ-kódot kell kiválasztani)

 

Adózási lehetőségek:

 

Adószámos magánszemélyként

  • az önálló tevékenységre irányadó szabályok szerinti adózva
    • tételes költségelszámolással
    • 10 %-os költséghányad alkalmazásával
  • fizetővendéglátónak minősülő magánszemélyként a tételes átalányadózás választásával

2017. január 1-jétől a tételes átalányadó éves összege szobánként 38 ezer 400 forint. Tételes átalányadózás választása esetén a magánszemély egyéb felmerülő költségét nem tudja elszámolni.

 

Egyéni vállalkozóként

  • Szja tv. egyéni vállalkozókra vonatkozó rendelkezései szerinti adózás esetén alkalmazható adózási módok:
    • Vállalkozói személyi jövedelemadózással - A vállalkozói személyi jövedelemadó választásakor lehetőség van a személyes közreműködés ellenértékeként vállalkozói kivételt elszámolni, mely után az összevont adóalap részeként 15 % szja fizetendő. Ezen túl a vállalkozói jövedelme után 9 %-os szja fizetési kötelezettség terheli az adózót;
    • Átalányadózással - évi 15 millió forintos bevételi határig választható az átalányadózás, ahol ezesetben a bevétel 60 %-át kell jövedelemnek tekinteni, mely után 15 % szja fizetési kötelezettség terheli az adózót. Amennyiben kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozóról van szó, a bevétel 75 %-a minősül jövedelemnek.
  • a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Katv.) szerinti adózást választva. (A főállású kisadózó egyéni vállalkozónak havonta 50 000 forint összegű tételes adót kell fizetnie, a nem főállású kisadózó egyéni vállalkozónak pedig havonta 25 000 forintot.)

 

A keletkezett jövedelem adózásán túl az Airbnb rendszerből eredő bevételeknél tekintettel kell lenni a jövedelemszerzési formához kapcsolódó, vagy külön szabályozott

  • a társadalombiztosítási, ellátási,
  • az áfa
  • a helyi adókra vonatkozó

szabályokra is.

 

Ahogy látszik a fentiekben vázolt jövedelemadózási módok sokszínűségéből is, célszerű a tevékenység végzéséhez szakember segítségét kikérni. Arra semmiképpen sem szabad apellálni, hogy azért, mert a jövedelem külföldről érkezik, bizonyára nem fogja az adóhatóság megtudni a jövedelmet, s így nem kell azt bevallani.

 

 

Budapest, 2017. május 11.

 

 

Tisztelettel:

dr. Sallai Csilla

Kamarai tag könyvvizsgáló


Vissza a hírekhez!


A honlapon található írások figyelem felhívó jelleggel készültek és tájékoztatásul szolgálnak. Felhívjuk a figyelmet honlapunk jogi nyilatkozatában foglaltakra, amely szerint írásainkban szereplő információk nem helyettesítik a szakmai tanácsadást és nem szolgálnak bármely döntés vagy cselekmény alapjául, azokat a konkrét esetekben mindenki csak a saját kockázatára használhatja fel, illetve az érintett szabályok kivonatos ismertetése, értelmezése miatt nem vállalhatunk felelősséget.

"Dr. Sallai Csillát több mint egy éve ismerem, és bátran mondhatom, hogy eddigi üzleti pályafutásom alatt, még nem találkoztam ennyire elkötelezett, szakértő könyvvizsgálóval.

Bővebben...

Árfolyamok

EUR
CHF
USD

Kamatkedvezmény

Minden esetben kamatköteles, ha a cég a dolgozójának ideiglenes pénzt ad kölcsönt?

Jó hír – nem! Vannak kivételek, amelyeknél nem kell a dolgozónak kamatot fizetni vagy a meg nem fizetett kamatot jövedelemként leadózni.

Bővebben...